“Odstranění selektivnosti vzdělávací sítě v Krnově”

Realizace: 09. 2014 – 06. 2015   Vytvořit program podpory pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a zaměřený na odstraňování bariér ve výuce.

OPVK

Název projektu:  “Odstranění selektivnosti vzdělávací sítě v Krnově”

Registrační číslo projektu:  CZ.1.07/1.2.00/47.0004

Doba trvání projektu:  od 1.9. 2014 do 30.6. 2015.

Pozice školy v projektu:  partner s finanční účastí

Předkladatel projektu:    Město Krnov

Hlavním cílem projektu: je zajistit rovné příležitosti ke vzdělání žákům se speciálními vzdělávacími potřebami.

Specifickým cílem projektu: je rozšířit komplexní program podpory pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, který je zaměřený především na odstranění bariér ve výuce, v přístupu ke vzdělání a na prevenci předčasného odchodu těchto žáků ze systému vzdělávání.

Obsah projektu: Projekt spočívá v zajištění specifické individuální vzdělávací přípravy, asistenčních služeb a poradenství na území města Krnova pro 250 dětí a žáků se SVP, především se sociokulturním znevýhodněním ze sociálně vyloučených lokalit. V rámci projektu bude v Krnově vytvořena komplexní systematická síť sedmi podpůrných doučovacích klubů a centra podpůrné péče pro předškolní děti, která bude napomáhat odstraňovat bariéry v rovném přístupu ke vzdělávání. Během realizace projektu vznikne pět nových doučovacích klubů při základních školách a neziskových organizacích a bude podpořena další činnost dvou stávajících doučovacích klubů a centra podpůrné péče. Doučovací kluby tak budou rovnoměrně rozmístěny po celém území města. Během realizace projektu budou rovněž uspořádány dva vzdělávací semináře v oblasti specifik při práci s dětmi a žáky se SVP pro 50 pedagogů a asistentů pedagogů a dále budou na základních školách podpořeny asistenční a poradenské služby pro žáky se SVP.

Komplexní program podpory je složen ze čtyř aktivit:

1. Vytvoření komplexní systematické sítě podpůrných vzdělávacích klubů

Škola zřizuje doučovací klub K5 , který je umístěn přímo ve škole a pracuje, takříkajíc na zakázku učitelů, s žáky se SVP. Dále spolupracujeme s doučovacím klubem K9 umístěným v odloučené lokalitě na ulici Vrchlického a doučovacím klubem Slezské Diakonie na náměstí Míru.

2. Vzdělávací semináře pro zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků a asistentů pedagoga

Celkem 21 našich pedagogů absolvovala dva 8 hodinové kurzy zaměřené na problematiku práce s dětmi se SVP a jejich hodnocením.

3. Rozšíření poradenských a asistenčních služeb na základních školách

Ve škole pracuje od září asistent pedagoga, který je přímo určen pro práci s dětmi se SVP a pomáhá s integrací romských žáků. Z projektu je také hrazen Speciální pedagog, který konzultuje problematiku vzdělávání konkrétních žáků se SVP s učiteli, asistenty pedagoga, pracovníky doučovacích klubů, rodiči a pomáhá také samotným žákům. Sestavuje ve spolupráci s výše uvedenými osobami také interní plán tzv. Mapu pokroku.

4. Podpora předškolních dětí se sociokulturním znevýhodněním při přechodu z MŠ doZŠ

Škola spolupracuje také s Dětským podpůrným centrem, které se zaměřuje na práci s předškoláky, kteří žijí v odloučené lokalitě.

Cílovou skupinou projektu jsou:

·         žáci základních škol se speciálními vzdělávacími potřebami

·         pracovníci škol

·         rodiče žáků

Partneři projektu:

1. Armáda Spásy www.armadaspasy.cz/krnov
2. Slezská Diakonie www.slezskadiakonie.cz
3. Reintegra www.reintegra.cz
4. ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 www.zs1krnov.cz
5. ZŠ Krnov, Smetanův okruh 4 www.zs2krnov.cz
6. ZŠ Krnov, Žižkova 3 www.zs4krnov.cz
7. ZŠ Krnov, Janáčkovo náměstí 17 www.zs5krnov.cz

Informační leták
Presentace projektu MŠMT ČR 12.5. 2015
Video medailonek o nás od Agentury pro sociální začleňování

DSC 0904 DSC 0917 DSC 0918
DSC 0927 DSC 0931 DSC 0934

Koordinátor projektu ve škole:   Mgr. Karel Handlíř

OP VK