Mini ZOO SVČ Opava

V pondělí 30.4. ŠD pořádala výlet do mini ZOO SVČ Opava. Bylo ředitelské volno, ale ŠD fungovala. Tak jsme se rozhodli, že si uděláme výlet. Začli jsme se scházet už v 6:30 hod. v ranní družině. V 8:15 jsme se vydali na hlavní nádraží, odkud jsme měli vyjet v 9:06 vlakem směr Opava Západ. Jenomže jsme měli smůlu. Krnov – Opava je výluka až do 24.5. To bylo velké zklamání.

V pondělí 30.4. ŠD pořádala výlet do mini ZOO SVČ Opava. Bylo ředitelské volno, ale ŠD fungovala. Tak jsme se rozhodli, že si uděláme výlet. Začli jsme se scházet už v 6:30 hod. v ranní družině. V 8:15 jsme se vydali na hlavní nádraží, odkud jsme měli vyjet v 9:06 vlakem směr Opava Západ. Jenomže jsme měli smůlu. Krnov – Opava je výluka až do 24.5.. To bylo velké zklamání, protože některé děti měly jet poprvé vlakem. Hodně nás to mrzelo, ale radost z výletu nám to nezkazilo. Místo vlakem jsme se svezli autobusem. Mini ZOO SVČ Opava je hned kousek od nádraží na Husové ulici. Tam na nás čekala paní Jana Paclíková, která nás s odborným výkladem prováděla po celé mini ZOO.

Mini ZOO Střediska volného času Opava má tři části:

1) zahrada – voliéry s ptáky (papoušci, bažanti) a dětské hřiště,

2) skleník – savci (hlodavci, kaloni…) želvy a zimoviště papoušků a dalších zvířat,

3) domeček – akvária, terária, insektária, zázemí. Především právě poslední část je na velmi vysoké expoziční úrovni. Celkem více než 50 druhů zvířat.

No to jsme koukali. Nikdo z nás netušil, kolik různých a zajímavých živočichů na nás čeká. Nejprve jsme byli v teráriu, kde chovají různé plazy. Poprvé jsme si šáhli na hadí kůži a pak dokonce i na samotného hada. Někteří odvážlivci si nechali dát hada za krk. Potom jsme se přesunuli do druhé místnosti, kde mají akvária. Zde chovají dokonce i piraně. „Ruce a prsty pryč!“ Volala na nás paní Jana. No to proto, aby si piraně na nás nepochutnaly. Pak jsme se šli podívat do skleníku. Tam na nás vykukovali malí hlodavci – piskomilové, morčata, činčily, osmáci, zakrslí králici, potkani a ochočená fretka, která se snad s každým pomazlila.

No a po prohlídce jsme si zasloužili velkou svačinu a hry na super upraveném hřišti. Děti řádily na lanových průlezkách, houpačkách a dokonce si vyzkoušely i menší horolezeckou stěnu. Ale nejvíc jsme se těšili do slíbené cukrárny. Tam si každý z nás koupil něco sladkého, něco malého pro rodiče, doplnili jsme tekutiny a vydali jsme se na nádraží. Bylo velké horko, ale vše jsme zvládli na jedničku a už se těšíme, jak se tam znovu vrátíme.

text: M.Košinarová
foto: D.Gebauerová
M.Brachňáková (babička B.Říhové)

Archivy