Odoláme výbuchům, ohni i zápachu

S tímto heslem letos nastoupili žáci do kroužku chemie. Ten skončil minulý týden a bylo by fajn se trochu ohlédnout za tím, co se povedlo i nepovedlo. Přes veškeré předpovědi mnoha lidí se nepovedlo nikoho zmrzačit ani jinak poškodit. Jediné, co trpělo, byly…

S tímto heslem letos nastoupili žáci do kroužku chemie. Ten skončil minulý týden a bylo by fajn se trochu ohlédnout za tím, co se povedlo i nepovedlo. Přes veškeré předpovědi mnoha lidí se nepovedlo nikoho zmrzačit ani jinak poškodit. Jediné, co trpělo, byly občas nervy žáků s pokusy a učitelů s žáky.

Povedlo se provést mnoho více či méně náročných pokusů, povedlo se vysvětlit několik základních chemických principů a povedlo se hlavně pobavit a přiblížit tuto nepochopenou látku hrstce statečných, kteří se do kroužku odhodlali.

Jako nejméně atraktivní, ale nezbytné se ukázalo psaní protokolů, leč bez toho to opravdu nejde. Nejatraktivnější byl asi pokus prezentovaný géniem Sheldonem Cooperem v jednom z dílů Teorie velkého třesku, totiž exotermický únik kyslíku.

Budeme doufat, že se najdou i do příštího roku studenti, kteří budou ochotni riskovat oděv, nervy a bůhví co ještě. Snad zvládneme i těžší a náročnější pokusy než byly letos.

text a foto: I. Štěpánková, M. Kopeček

  

Budeme doufat, že se najdou i do příštího roku studenti, kteří budou ochotni riskovat oděv, nervy a bůhví co ještě. Snad zvládneme i těžší a náročnější pokusy než byly letos. Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normální tabulka”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Archivy