Noc s Andersenem

je jednou z mnoha akcí, kterou se snaží české knihovny vzbudit zájem dětí o čtený text a posílit čtenářskou gramotnost. Všichni víme, že dnešní způsob života dětské četbě příliš nepřeje. Knihy soupeří s mnoha akčními lákadly od bezduchého vysedávání před televizní obrazovkou k počítačovým hrám. Je však spousta dětí, které knížky a jejich příběhy naplňují daleko více, než všechna mediální lákadla.

Noc s Andersenem je jednou z mnoha akcí, kterou se snaží české knihovny vzbudit zájem dětí o čtený text a posílit čtenářskou gramotnost. Všichni víme, že dnešní způsob života dětské četbě příliš nepřeje. Knihy soupeří s mnoha akčními lákadly od bezduchého vysedávání před televizní obrazovkou k počítačovým hrám. Je však spousta dětí, které knížky a jejich příběhy naplňují daleko více, než všechna mediální lákadla.

Pár takových malých nadšenců se opět sešlo v páteční podvečer ve škole a strávilo společně kouzelnou noc plnou překvapení. Patronem tohoto ročníku se stal knižní hrdina komisař Vrťapka. Je to populární postavička psího detektiva, který při svém pátrání nevyužívá jen rychlost a sílu, ale především svůj ostrovtip a bystrou hlavu, což učí i své detektivní kamarády. Jeho čich na zločince je fenomenální, pátrací metody neotřelé a hlavně se vypořádá s každým zapeklitým případem. Několik kriminálních záhad mu pomohli vypátrat i malí noční detektivové. Celý večer se pátralo, doplňovalo, luštily se nelehké rébusy, křížovky a hádanky. O Vrťapkovi se naučily děti i písničku a nechybělo ani putování za pokladem. Starší žáci pomohli dětem s psaním pohlednic pro rodiče a připravili malým čtenářům cestu plnou detektivních úkolů, za což jim moc děkujeme. Malí pátrači po splnění a vyluštění všech záhad obdrželi průkaz detektiva od komisaře Vrťapky. A potom už se celý večer jen četlo a četlo a četlo. Dětem se noční detektivní pátrání moc líbilo a už se moc těší na další ročník.

Blanka Šrubařová

Archivy