Osmdesát minut básnění

Minulý týden se konalo napínavé recitační klání takřka padesáti interpretů nejen poezie ale i prózy, která se těší u žáků stále větší oblibě. Hned v úvodu se představila Barbora Suchá, která sice nesoutěžila, ale prezentovala svou vlastní báseň, se kterou získala hlavní cenu v soutěži Literární oblázky. Vystupovalo se ve dvou kategoriích, zazněly známé Erbenovy balady, texty Jiřího Žáčka a mnoha dalších známých autorů, ale zejména spousta prozaických textů …

Minulý týden se konalo napínavé recitační klání takřka padesáti interpretů nejen poezie ale i prózy, která se těší u žáků stále větší oblibě. Hned v úvodu se představila Barbora Suchá, která sice nesoutěžila, ale prezentovala svou vlastní báseň, se kterou získala hlavní cenu v soutěži Literární oblázky. Vystupovalo se ve dvou kategoriích, zazněly známé Erbenovy balady, texty Jiřího Žáčka a mnoha dalších známých autorů, ale zejména spousta prozaických textů, k jejichž výběru určitě přispělo i větší povědomí dětí o knihách vzhledem k pravidelnému zařazení čtenářských dílen do českého jazyka.

Po takřka osmdesáti minutách básnění se sedmičlenná porota ocitla opravdu v úzkých, zejména při hodnocení starších žáků, kdy výkony byly vyrovnané, na velmi vysoké úrovni i díky přípravě paní učitelky Bezručové ze základní umělecké školy. No, co se dá dělat, na pomyslný stupínek se mohou dostat pouze někteří. V první kategorii zaslouženě zvítězila Anička Surovková, hned za ní nás mile překvapil i pobavil Honza Lučan a třetí skončil Jirka Kovář, který zapojil celé publikum.

Ve druhé kategorii pak zaujala porotu Sára Plucnarová, která se svým přirozeným projevem obsadila první místo, druhá byla Anetka Reichlová, která také přesvědčila svou upřímností, a na krásné třetí příčce se umístila Denisa Gadasová. Všem vítězům blahopřejeme, účastníkům děkujeme za odvahu vystoupit v tak silné konkurenci, porotě za odpovědné rozhodování a přítomným rodičům za podporu a povzbuzení.

Přejeme postupujícím hodně štěstí v okresním kole, které se uskuteční už 20. března. Držíme pěsti!

text: M. Handlířová, foto: K. Lukszová

Archivy