Lyžařský kurz – den po dni

neděle

V neděli 26. 1. se 44 dětí a 5 vyučujících v 16:00 nalodilo do autobusu a vyrazilo na chatu Kazmarka v Karlově pod Pradědem. Tradiční lyžařský kurz 7. tříd začala p. učitelka Koukolová poměrně vtipně, když dětem vysvětlovala bezpečnost v autobusu a na úsměvný pokyn „plovací vesty máte pod sedadlem“ zpitomělí sedmáci opravdu začali hledat vesty.

První den proběhl velmi klidně a ubytování bylo hotovo v rekordním čase. Následovala večeře a poučení o průběhu kurzu, během kterého si dvě mírně upovídané dívky ze 7. B úspěšně vykoledovaly první trest.

Následná procházka po Karlově sloužila jednak jako relax, jednak si žáci obhlídli terén, kde budou už od pondělka pronikat do krás zimního sportu.

pondělí

Ve znamení krásného počasí a usilovné snahy proběhl první lyžařský den na letošním kurzu. Teplota se vyšplhala na 2°C a lyžovalo se nám parádně. Nejvíce se na lyžích natrápili začátečníci, kteří urputně bojovali s těmi podivnými prkýnky na nohou, které vytrvale odmítaly poslouchat. O tom, že to zvládli, svědčí 4 odvážlivci, kteří nakonec vyjeli lanovkou a pokořili Myšák.

Smolaři dne jsou Aneta Černá s Matyášem Halířem, protože museli celý den řešit, které lyže jsou jejich. Pochvalu bychom museli udělit asi 26 lidem, kteří se nějak vyznamenali. Někteří nezištně pomáhali při vynášení lyží či úklidu v kuchyni, jiní obětavě pomohli cizím lidem na svahu při pádu či ztrátě věcí. Chválíme je všechny a jsme za to strašně rádi. Ve snowboardovém týmu po dnešku není nikdo, kdo by nesjel Kopec.

Pády se nám nevyhnuly, ale zranění naštěstí ano. Děti se obecně shodly, že asi nejzajímavější pád předvedl vedoucí kurzu při závěrečné jízdě přímo u chaty Kazmarky. Jinak se nestalo nic zvláštního, pouze došlo k ztrátě Moravcova pera.

Večer děti strávily pod vedením p. učitelky Koukolové při vymýšlení názvu jejich týmu a přípravou scének.

úterý

Rolby nám svítily na vítězný sjezd

Dnešní den nám nedaroval nic zadarmo. Počasí si připravilo nejen vydatné sněžení a prudký vítr, ale pro jistotu i mlhu. Vidět bylo tak na 20 metrů. Pády se nám opět nevyhnuly a bolístky chvilku trápily, ale opět nám přálo štěstí a žádný pád neskončil vyloženě špatně.

Jako smolař dne byl určen Tomáš Vojkůvka, který se ráno vyboural tak nešťastně, že měl zbytek dne omezený režim. Na vyznamenání opět bylo hodně adeptů a děti byly opravdu šikovné, ale dnes výrazně vyčnívala dvojice Balová/Černá, která obětavě místo vlastního lyžování pomáhaly začátečníkům. To se hodně vyplatilo hlavně na závěr, když začátečníci poprvé sjížděli Roháč, bohužel tak pozdě, že jeli pod vypnutou lanovkou za světel rolbovacích strojů.

Večerní program byl pro děti opět netradiční, zažily si kurz první pomoci praktickou formou, při které jim mohl jejich „pacient“ umřít a připravit je o body.

středa

Trpíme silnými větry, ale jinak vše zvládáme

Středa coby tradičně krizový den dopadl nakonec velmi dobře. Opět jsme se obešli bez zranění a kupodivu opět vše probíhalo hladce. Jediná zmatená dívka se našla během pěti minut, ztracený mobil byl nalezen hodnými lidmi na svahu a ztracený skipas byl nalezen právoplatným majitelem pod knihou pod postelí.

Náročné povětrnostní podmínky znepříjemnily život hlavně skupinám pokročilých, kteří nacvičovali sjezdové techniky, kde potřebovali vyšší rychlost. Náraz větru tak často zničil veškerou snahu o správné technické provedení cvičení.

Odpolední tradiční výšlap v okolí Karlova byl opět akční. Pro děti nebylo nic zábavnějšího, než dopravit co největší množství čerstvého sněhu kamarádovi za krk. Z výletu utahaní žáci pak večer ještě shlédli překrásný dokument o Jeseníkách a nově nabyté vědomosti si hned ověřili v testu.

Smolařem dne je jednoznačně Barča Balová, které jsem ale slíbil, že okolnosti nebudou veřejně sdělovány. Sdělím jen, že opravdu pobavila. Pochvala patří pokoji č. 106 za pozici nejuklizenější pokoj celého kurzu.

Komentář k fotkám: zaznamenali jsme na GPS přesnou trasu celé cesty včetně km, času atp. Fotka lyžaře v akci je z oddílu Top Gun na svahu Kazmarka a jedná se o výřez z videa.

čtvrtek

Závěrečný den korunovaný minutou ticha

I poslední den jsme měli štěstí a nestal se žádný drastický úraz. Ale na všech už byla znát únava a všichni se jednou za čas uchýlili do tepla a bezpečí bufetu, aby nabrali síly a ohřáli se.

Oddíl Top Gun měl naopak o zábavu postaráno, protože si v rámci výcviku zkoušel záchranářské aktivity. Ne vždy to dopadlo nejlépe a někdy se kutálel po kopci zachránce i zachraňovaný.

Bodování bylo napínavé až do konce, nicméně „Křováci z Afriky“ (tedy tým p.uč. Koukolové) získal celkem 51 bodů a po zásluze zvítězil. V bodování jednotlivců se nejvíc blýskla Bára Balová, Eliška Smékalová, Anežka Bezděková, ale ocenění získalo i mnoho dalších.

Večerní program byl tradičně rozdělen. Větší část kurzu relaxovala u pizzového potěšení, zatímco 11 nejvytrvalejších se vypravilo na velmi vydařené noční lyžování. A právě ti se zúčastnili i pietního aktu pohřbívání lyžařských bot vedoucího kurzu, které po dvaceti letech věrné služby praskly. Uctili jejich památku minutou ticha, zkrácenou na 10 vteřin, protože nám byla zima.

Kurz byl uzavřen dokumentem o lyžování na legendárním Kitzbühlu. Celkově si dovolím jej hodnotit jako velmi povedený a těším se na příští rok.

Děkuji všem členům naší letošní výpravy do hor a všem účastníkům za snahu a práci. Děkuji pedagogickému doprovodu za obětavou a vysilující práci. Děkuji rodičům za pochopení. Děkuji p. uč. Pazderové za aktualizování článků o LK. Děkuji také personálu chaty Kazmarka, který se o nás opět skvěle postaral. Děkuji p.učitelce Regině Sekaninové za zcela nečekané a dobrovolné zakoupení odměn pro děti. Díky ní a oddílu VO Slezská Orlice měli jednotlivci i vítězný tým nakonec nejen pochvalu, ale i zasloužené dobroty.

 

 

Archivy