Fakescape

V době téměř neomezených možností internetu narazila celosvětová společnost na problém šíření dezinformací všeho druhu, ať již účelového/záměrného, či nechtěného (třeba z nevzdělanosti). Zorientovat se na internetu, co je skutečnost a co tzv. fake, je pro většinovou společnost nadmíru obtížné, vyžaduje to jisté úsilí, které ne každý míní vynaložit, ale rozhodně je nanejvýš nutné se tímto obludným problémem zabývat.

Právě proto šest studentů Masarykovy univerzity v Brně vytvořilo projekt, který si klade za cíl naučit žáky základních a středních škol kriticky přemýšlet o informacích, s nimiž se denně setkávají, a to nejen na internetu. Pro žáky naší školy tak byla v krnovské knihovně připravena hra těchto brněnských studentů – Fakescape, která simulovala předvolební prezidentskou kampaň. A úkolem našich žáků bylo zahrát si na novináře a postupně zjistit, kteří z kandidátů používají záměrné dezinformace, aby se dostali k moci.

Samotná hra nebyla vůbec jednoduchá, vyžadovala od žáků soustředěnou pozornost, aby jim neunikaly skryté detaily, zjišťování a ověřování tvrzení jednotlivých fiktivních kandidátů, a také jisté znalosti k některým tématům, jinak byl problém se zaměřit na vyhledávání nenápadných fakes třeba v imaginárních instagramových profilech imaginárních politiků.

Na závěr shrnující přednáška ukázala, jak vypadají skutečné aktuální dezinformace na internetu a rovněž, kde se dají zprávy či fotografie všeho druhu ověřit.

Složitost tématu a ohromné soustředění při práci na hře se ukázalo po návratu žáků do školy jejich naprostou psychickou vyčerpaností v poslední vyučovací hodině. Objevit pravdu je mnohdy velice těžký boj.

text: Jiří Šiffner, foto: Karel Handlíř

Archivy