Dlouhé Stráně a Velké Losiny – exkurze

Chladné a nevlídné počasí nás přivítalo ve čtvrtek 15.4. ráno před školou, odkud jsme vyrazili na plánovanou exkurzi žáků 8. a 9. tříd na přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně a do papírny s ruční výrobou papíru ve Velkých Losinách.

  

 Od školy jsme vyrazili v 7.15 a asi po hodině a půl naše první cesta vedla do papírny. V devět hodin si naši skupinu převzala průvodkyně, která nás provedla muzeem a  podala nám výklad k vystaveným exponátům. Potom jsme shlédli krátký film o postupech při výrobě papíru v místní papírně a nakonec jsme se mohli na vlastní oči přesvědčit, jak se zde ručně papír vyrábí dodnes.

  

Po návštěvě papírny, kde jsme se zdrželi více jak hodinu,  jsme se autobusem přesunuli do Koutů na Desnou. Zde jsme se posilnili svačinou z domova nebo lehkým obědem a čekali na autobus s průvodcem z elektrárny. 

  

 Po krátkém čekání jsme přestoupili do druhého autobusu, který nás vyvezl až k administrativní budově elektrárny, která je jejím řídícím střediskem. Zde nám podali krátký výklad a pustili film o stavbě a funkci přečerpávací elektrárny. Poté nás průvodce zavedl do podzemí, kde jsou umístěny přečerpávací turbíny a celý mechanismus elektrárny. Chodba i hala v podzemí nás překvapila svou velikostí.

  

 Nakonec nás autobus zavezl k hrázi dolní nádrže elektrárny. Velkým zklamáním pro nás bylo počasí, jehož deštivá  předpověď se naplnila. Už po cestě k elektrárně poprchávalo a při výstupu autobusu k hrázi nádrže se rozpršelo tak, že na hrázi nebylo skrz déšť a mlhu téměř nic vidět. Déšť nás provázel i na zpáteční cestě. I přesto se nám výlet vydařil a odvezli jsme si spoustu užitečných informací a zajímavých zážitků

  

 

                                                                                         Text a foto: Romana Janková 

Předchozí

Následující

Archivy