Ať žijí rytiři! (podruhé a naposled)

…výroba zbraní je dokončena. Patent na výrobu těchto dokonalých zbraní znají jen kluci ze 7.A (a teď už 4.B). Čtvrťáci jsou připraveni stát se rytíři a čtvrťačky jsou připraveny stát se královnami, kněžnami nebo princeznami. Dívky se rychle oblékají do kostýmů, dvorní kadeřnice dotvářejí atmosféru středověku dobovými účesy.

 

     

 

Tady se na úspěchu podílely dívky ze 7.A.  Na počátku jsme se seznámili s knížkou „Ať žijí rytíři!“ a na internetu jsme shlédli ukázku ze seriálové verze této knihy. Pomocí různých internetových adres jsme nahlédli do tajů středověku.

 

    

 

Díky panu Radku Hausnerovi a Jiřímu Szmekovi  jsme dostali úžasnou možnost shlédnout historické zbraně z různých koutů světa a dozvěděli se, že mnoho zbraní se používá dodnes. Změnilo se použití materiálů, u některých zbraní i vzhled, ale funkce zůstala stejná. V ukázkách jsme viděli, jak se zbraně používají v boji a také v obraně. Všechny zbraně jsme měli možnost držet v ruce. Se svou nejoblíbenější zbraní se každý vyfotil.

 

    

 

Navštívil nás také se svou sbírkou zbraní náš pan školník Jiří Tydlačka. Byly to převážně repliky prvních střelných zbraní, o kterých jsme se dozvěděli mnoho zajímavého.

 

   

 

Pomocí her a soutěží jsme poznávali významné hrady našeho kraje, ale i hrady, které mají pro Česko velký historický význam. Soutěžili jsme, plnili jsme rozmanité úkoly a skvěle jsme  se bavili. Po splnění „desatera středověkého rytíře“ král „Janáčkovy moravskoslezské říše“  předal rytířský řád těm nejzdatnějším rytířům. 

 

    

 

Nechyběly ani zábavné hry. Nakonec jsme se věnovali královské hře šachy.  Tomuto dni jsme nakonec dali „šach-mat.“ Sára Vysloužilová: „Nikdy bych neřekla, že mě může vlastivěda tak bavit." 

 

Text a foto: Ludmila Bokischová, Veronika Pazderová, Martin Košutek

Předchozí

Následující

Nejnovější příspěvky
Archivy