Koncert pro Mikuláše

V našich tradicích zůstává mikulášská nadílka v předvečer jeho svátku, tedy 5. prosince. Dříve se konaly mikulášské průvody s maskami, později zůstali s Mikulášem jen čerti a andělé. Jeho svátek byl spojován s vírou v bohatství, uzavíraly se obchody, konaly se svatby. Sv. Mikuláš je považován za patrona námořníků a rybářů, také ochránce převozníků. …a my jsme se rozhodli uspořádat koncert. 

 

   

Oslovili jsme také rodiče. Nejdříve všemu předcházely zkoušky hry na hudební nástroje a sestavovaní repertoáru, pak připravit výzdobu, doprovodný program v podobě různých tradic, vánoční písničky a občerstvení. Pro dokonalou předvánoční atmosféru jsme náš koncert zahájili vánoční koledou a hořícími prskavkami. Na stolech nám voněly pomeranče zdobené hřebíčky a vánoční cukroví, které nám připravili rodiče, také čaj připomínající teplo u krbu.

   

Nezapomněli jsme ani na zářící vánoční stromek. Zimní písničky a vánoční koledy na zobcovou i příčnou flétnu hrála Katka Š., Adriana Z., také Artemis I. S písničkami z pohádek nás pobavila Pavla S. Krásně se poslouchaly i skladby, které nám na klávesy zahrála  Karin T. A to nebylo všechno.

    

I když se nám podařilo přesvědčit čtyři rodiče, aby nám přišli na „Mikuláše“ zahrát, přišla „pouze“ jedna maminka (ostatní se omluvili pro nemoc nebo pracovní důvody – tak možná příště). Paní Trávníčková rodiče reprezentovala úžasně. Hrála na klávesy i klavír a plnila každé přání. Se svou dcerou Karin nakonec zahráli jednu vánoční koledu společně.

   

Krásná vánoční atmosféra, sváteční hudba, věštění budoucnosti, kouzla z jablíček a mnohé vánoční zvyky, ze kterých můžeme vyčíst svůj osud, nás zahřály na duši a připomněly nám blížící se Vánoce.

 

text a foto: L. Bokischová

Archivy