Vysvědčení je rozdáno

Je pondělí 31. ledna. Den jako každý jiný v řadě dnů dalšího zimního týdne. Ale přece jen trochu slavnostní, žáci školou povinni vědí, že tento den pro ně znamená hodnocení jejich práce ve škole a jejich chování v prvním pololetí.

 

   

 

Své první vysvědčení si donesou domů letošní prvňáčci. Jaké asi bude ?  …… „Já bych chtěl samé jedničky, ale nevím, moc mi nejde čtení. Počty mě baví, ale paní učitelka říkala, že musím více číst.“ „A já určitě dostanu jedničku z tělocviku, předběhnu všechny děti ve třídě.“ Menší děti se předhánějí v čem vyniknou a co jim nejde, mluví nahlas o všem. Starší děti na dotaz jaké bude vysvědčení, pokrčí rameny, sklopí oči a tajně doufají, že to snad nějak vyjde.

 

   

 

Známky jsou už napsané, žáci si své hodnocení odnesou domů. Někteří budou mít radost, svědomitá práce za 1. pololetí se vyplatila. Někteří budou zklamáni – ačkoli vysvědčení pro ně nemůže být překvapením – představuje souhrn příprav žáka na vyučování, pozornost a aktivitu během vyučování. Je na každém, zda se mu podaří si v novém pololetí známky udržet, opravit nebo i zhoršit.

 

   

 

Jednodenní pololetní prázdniny představují jen krátký odpočinek před 2. pololetím, které jistě uplyne stejně tak rychle jako to předchozí. Užijte si je!

 

   

 

Text: M. Rajnochová, foto: K. Handlíř

Archivy