Nestvůry přilétají …

Mají šupinaté tělo, ostré drápy a z tlamy chrlí oheň, který by spálil celou vesnici. Někteří lidé dokonce tvrdí, že je potkali. Mohly tyhle nestvůry skutečně někdy existovat?

Naše pátrání začalo v knihovně. Všichni si pamatujeme první setkání s draky v pohádkách, knížkách a ve filmech. Zmínky najdeme také v Bibli, proto v temném středověku nevěřit na ně by byl hřích.
Věděli jste, že čínský drak vypadá, že je složený z více zvířat, má čtyři nohy s orlími pařáty, vousy jako kapr a nikdy nemá křídla?

   

Symboly draka najdeme například na Pražském hradě, na jeho třetím nádvoří stojí kopie sochy z roku 1373, která znázorňuje boj svatého Jiřího s drakem. Zjistili jsme, že draka má také ve svém znaku krnovský oddíl Bojového umění, jehož členy jsou také Sára S. a Petra S. z naší třídy.

Rozhodli jsme se, že to s těmi draky nevzdáme, i když víme, že setkat se s nimi doopravdy nemůžeme.

   

Setkání s draky si ujít však nenecháme. Pořídili jsme si vlastní (papírové nebo igelitové). Někteří draky koupili, jiní je vyráběli s tatínky. Pak už jsme jen čekali na správné počasí. Aby nám zbytečně neležely v policích, zavěsili jsme je ke stropu, aby nám létali alespoň nad hlavami a přitom připomínali to hezké z podzimu. Ideálního počasí jsme se nakonec dočkali. Krásné počasí, ideální vítr, nadšení a draci: to vše nás velmi bavilo. V boji s nimi to nakonec skončilo 1 : 2 pro draky.

   

   

V literatuře jsme četli zajímavé ukázky, prohlíželi zajímavé ilustrace a podle nich jsme pozorovali jejich zásadní, ale také odlišné znaky. V hodině českého jazyka jsme pak vyhranili jejich vlastnosti.
Podle nás jsou draci strašliví, ohniví, divocí, šupinatí, nebezpeční,… a ti papíroví zase tajemní, veselí, pohádkoví, křehcí,…

Při závěrečném hodnocení našeho „ projektíku“ se vítězným drakem mohl
pochlubit Albert R. a vítěznou básničkou zase Sára S.:

   

 

Život draka

Já jsem zatím malý dráček,
bez bázně a bez vytáček.
Rostu v říši pohádek,
čtyři hlavy na zádech.

To se dějí věci v očích,
když kolotoč se semnou točí,
Vám se točí jedna hlava,
mne však násobně to zmáhá.

Až uplyne 100let,
Bude ze mne drak jak svět.
Sním princeznu s rodokmenem,
Bez přílohy jenom s medem.

Bokischová L. a páťáci

Nejnovější příspěvky
Archivy