Podivný zmatek

Únava dosáhla vrcholu. Dneska zaspali hned 3 pokoje. Pokoj 204 stihl přípravu na sraz za 15 minut (snídaně, ranní hygiena, oblečení), pokoj 303 vstával 9 minut před srazem. Vítězem ranního vstávání se stal pokoj 203, který vstával 20 minut po odchodu, čímž překonal dosavadní rekord kluků. Ještěže se pravidelně počítáme, přišli jsme na to relativně brzo (ještě před vstupem do metra). Cestou jsme museli udělat pauzu, aby se děvčata stihla dočesat a dooblíkat. (sponky v jedné kapse, ponožky ve druhé)

I přes ranní nedostatky jsme dorazili na výstavu o Tutanchamonovi včas (respektive deset minut předem, podle pokynů, ale pokladna se stejně otvírala až v devět – budeme muset všem vysvětlit pojem objednaná prohlídka!) Výstava byla úžasná. Kombinace videa, mluveného slova a vystavených exponátů nás přenesla do dob objevení hrobky. Byli jsme tam spolu s Howardem Carterem (objevitel hrobky- pozn. redakce). Skvělé!

Když jsme si chtěli vzít ze šatny batohy, paní šatnářka dlouze zkoumala svůj seznam a pak nám řekla, že už jsme odešli. Tak jsme teda šli. Co už. 

V Židovském muzeu jsme si prohléhli Staronovou synagogu, židovský hřbitov a Pinkasovu synagogu, kde jsou jména obětí holocaustu a výstava kreseb dětí z terezínského ghetta. Nejsilnější dojem v některých zanechaly právě tyto kresby stejně starých dětí

Za vytrvalého deště jsme se přesunuli do Národního technického muzea. Kromě pracovních listů dostali Janáčkovi Pražáci i bojový úkol. Najít exponát, který pochází z Krnova. Děti tímto úkolem zaměstnali všechny hlídače muzea a přenesli celou hru na ně. (klasicky: místo toho, aby hledali, šli se rovnou někoho zeptat)

Ze třetího patra jsme sledovali, jak hlídači pobíhají sem a tam, domlouvají se a snaží se dětem vyhovět. Až na jednu paní, která řekla: “Já vám nepomůžu, protože mi taky v životě nikdo nepomohl.” Většina nakonec bojový úkol zvládla a dozvěděli se, že jde o matici z krnovské tiskárny na zápis do 1. tříd.

Před odchodem jsme ještě vyzkoušeli matematický úkol: Na srazu nás chybí 16, kolik je to procent? Padaly odpovědi jako: 4 lidi, 1% nebo že 1% jsou 4, takže je nás tady vlastně 400 a ne 27 … a v tomto duchu odpovídali dál)

Správně nakonec odpověděl Tomáš K., který jen s použitím tužky vypočítal, že nás chybí 59% (viz foto).

Program jsme zakončili v nákupním centru, kde si mohli koupit, co chtěli. Někteří “zapomněli”, že budou za půl hodiny večeřet a utratili své poslední peníze za jídlo, aby pak v hotelu vrátili celý kuřecí řízek.

Tomáš B., Verča D. a Daniela K. ulovili další celebrity.

Archivy