A to je vše přátelé

Dneska jsme si mohli přispat, proto někteří spali až půl hodiny. Tak co už. Dospí doma. Někteří stále nepochopili, že kontrola pokojů v 8:45, je kontrola v 8:45. Hned první pokoj se divil, že už je tolik! Nachystaní samozřejmě nebyli.

   
před po po

Balení na některých pokojích bylo spíše dobrodružství. Z jednoho se ozývalo: “Chybí mi 8 párů ponožek! “(Verča D.) Doporučujeme zkontrolovat obsah kufrů – burza omylem přibalených věcí proběhne v pondělí ve škole.

Na závěr proběhlo vyhlášení výsledků týdenních soutěží. Do výsledků se započítávaly referáty, pracovní listy a odpovědi na kontrolní otázky.

1. Ztracení Outsideři 121 b.
2. Džafové 107 b.
3. Hejtrs na Hrad 104 b.
4. Václavové 101 b.
5. Lovci 99 b.
6. Valdštejnští pávi 56 b.

Všichni dostali sladkou odměnu. Skupiny na prvních třech místech vyhrály drobné upomínkové předměty a porota udělila také zvláštní ocenění za 6. místo – místa v kupé s pedagogickým doprovodem.

Na hlavním nádraží v Praze jsme navštívili Nicolase Wintona. Socha stojí na 1. nástupišti odkud byly těsně před začátkem 2. světové války vypravovány vlaky s dětmi z židovských rodin do Anglie.

Číslování vagónů v železniční dopravě nám zůstává záhadou. Očekávali jsme vagón č.1 hned za lokomotivou. Chyba! Cesta s kuframa podél vlaku mezi nastupujícími lidmi byla úžasná. Taktéž hledat ve vlaku s třemi vagóny vagón č. 11 byla docela bojovka. Navíc jsme při nastupování naštvali polovinu již sedících lidí, kteří netušili, že jejich místa jsou již předem obsazena. České dráhy totiž na těchto spojích místenky neoznačují, takže pokud nejste jasnovidci, vězte, že pokud je na vagónu označení “expresní”, může vás kdokoliv během jízdy vyhodit a nic s tím neuděláte, protože podle slov průvodčího: “S tím musíte počítat – na vagónu je to přece napsané.”

Řazení vlaků:
RegioJet: lokomotiva-5-4-3-2-1
České Dráhy: lokomotiva-3-12-11

Na nádraží v Krnově už nás netrpělivě očekávali rodiče. Předali jsme jim unavené, ale spokojené děti. A my? Unaveni, ale plni pozitivních zážitků litujeme, že je konec, a už se těšíme na další rok.

Poslední matematická úloha: Z Krnova odjelo do Prahy 27 dětí. Po týdnu jich na krnovském nádraží vystoupilo 26. Kolika procentní jsou ztráty?

Shrnutí na závěr:

průměrná
známka
ubytování 1,3
strava 1,4
program VVPP 1,7
volný čas 2,7
pedagogický doprovod 1,2

Co se ti nejvíce líbilo?

všechno; překvapení; čokomuzeum; superstar; zoo; bobovka; Hrad; loď; Tutanchamon; Petřín; NTM; nákupy

Co se ti nelíbilo?

počasí; chytračka průvodkyně v chrámu sv. Víta; referáty (čtení s porozuměním); málo osobního volna; památky

Co v programu chybělo?

adrenalin; volný čas; aquapark; nákupy

Co bys na VVPP změnil?

více volného času; odpočinek; prodloužit pobyt

Další postřehy a poznámky:

úžasná čokoládovna; superstar; zoo – bojovka; špatné počasí; úžasný kolektiv celé bandy; málo spánku

Komentář pedagogického doprovodu: 

Ubytování: **** hotel Denisa, kde se běžná cena pokoje jen se snídaní pohybuje od €46. Pokoje maximálně vybavené (koupelna – vana + WC, vysoušeč vlasů, LCD televize, ventilátor, toaletní potřeby, wifi …)

Strava:

snídaně – vločky, lupínky, jogurty, marmelády, nutela, buchty, salámy, sýry, zelenina, vaječina, párky, chléb, rohlíky, housky, káva, čaj, džus – každý si mohl vybrat, co chtěl a sníst, kolik chtěl.

večeře – i když v běžné nabídce hotelu není, pro nás je připravovali. Denně byla polévka – vývar s nudlemi, čočková, krémová …. na druhé jídlo – vždy pořádný kus masa s rýží, bramborami, nudlemi, pečenými bramborami … opravdu pestré a vhodné pro děti.

Program a volný čas: Program byl opravdu náročný, zaměřený na maximální poznání Prahy. Známka za volný čas mohla být ještě horší, protože ho opravdu moc nebylo, ale kvůli tomu jsme tam nejeli.

Pochvala všem Janáčkovým Pražákům za vzorné chování po celou dobu expedice. Navzdory nepříznivému počasí a opravdu náročnému programu byli úžasní. Vyplňovali pracovní listy, měli připravené referáty ( i když je Ztracení Outsideři zapomněli ve vlaku, dokázali si poradit), reagovali na kontrolní otázky, přistoupili na naši hru s tajným večerním programem … zkrátka, naladili jsme se na stejnou vlnu a bylo to fajn.

Zvláštní oceněni: Aneta Š. za perfektní zvládání jezdících schodů a Verča D. za to, jak si dokázala poradit ve funkci “stínového” vedoucího, zvlášť při odpovídání na hloupé otázky.

Matematik expedice: Tomáš K. za zvládání slovních úloh s procenty.

Manekýn expedice: Aleš B. – veškerý program (od prohlídek po divadlo) odchodil v jedněch kalhotách (i přes nehodu v ZOO).

Vítězové soutěže “ulov si svou celebritu“: skupina Ztracení Outsideři.

Stalking bohužel opět proběhl. Poučení pro příště: věnovat vysvětlení tohoto pojmu více času.

Během pobytu jsme zjistili, že naplňování klíčových kompetencí zvládáme výborně. Zvláště kompetence komunikativní a k řešení problému (problém s pracovními listy vyřešili po svém – otázkami na personál, neodradila je ani jedna příjemná paní, která je jakožto naději národa obvinila z podvádění). Také kompetence k učení jsou na velmi dobré úrovni – různé metody získávání informací je zaskočily pouze v případě, když jsme posbírali pracovní listy hned v ZOO a ne až u večeře jako obvykle. Většina tak nestihla informace dohledat na internetu nebo opsat z pracovních listů spolužáků a přišli tím o cenné body do celkového hodnocení.

Doporučení pro učitele: věnovat více času čtení s porozuměním a počítání s procenty

PS: vzkaz pro vedoucího rockové kapely: 2 kluci se vrací s nalakovanými nehty (a nejde to umýt), další má na ruce nápis “miluju Rytmuse” (a taky to nejde umýt), zpěvačka si vykřičela hlas na superstar …. přejeme hodně úspěchů na zítřejším vystoupení!

 

Týdenní zpravodajství pro Vás (s vypětím posledních sil) připravovaly: R. Janková, H.Wiedemanová, V. Pazderová

Předchozí

Archivy