Olympiáda z jazyka českého

Poslední dny kalendářního roku 2013 byly pro mnohé žáky velmi náročné a to nejen tím, že vrcholily vánoční přípravy, ale že se rozhodli zkusit své štěstí a pokusili se vystoupat pomyslnou olympijskou cestou k metám nejvyšším.

Poslední dny kalendářního roku 2013 byly pro mnohé žáky velmi náročné a to nejen tím, že vrcholily vánoční přípravy, ale že se rozhodli zkusit své štěstí a pokusili se vystoupat pomyslnou olympijskou cestou k metám nejvyšším. Ne, není řeč o vrcholových sportovcích, ale o jazykovém klání a ona olympiáda byla právě z Jazyka českého. Byla určena žákům 8. a 9. ročníků

Soutěžících se sešly dvě plné třídy. První hodinu řešili úkoly hlavně z mluvnice a druhou hodinu psali slohovou práci na téma …. Možná se Vám už také stalo, že ……..
A jak vypadaly mluvnické úkoly? Dokážete to také :

Příklad: Jen osel se živí vlastní prací.
Vypiš ze zadané věty všechny slovní tvary, které – samostatně vzaté- mohou být také slovem jiného slovního druhu, než jak v uvedené větě vystupují. U každého nalezeného tvaru napište, jakým slovním druhem je v dané větě a jakým jiným slovním druhem by mohl být. Tento jiný slovní druh doložte příkladem.
………………………………..

Jak už to bývá, je potřeba vybrat toho nejlepšího, přesto všem účastníkům gratulujeme. A jak to tedy dopadlo?

1.místo  –  Johana Handlířová – s postupem
2.místo  –  Jana Kánská – s postupem
3.místo   –  Kristýna Lukešová

Všem zúčastněným ještě jednou gratulujeme a těm, kteří nás budou zastupovat dál v okresním kole, budeme držet palce.

Text: Jana Hlaviznová, foto: Kamila Lukszová

Archivy