Dvakrát zlaté oblastní kolo – Mladý Demosthenes

V pondělí 20. ledna 2014 se uskutečnilo v Opavě na Mendelově gymnáziu oblastní kolo Mladého Demosthena. Sešli se zde řečníci z okresu Bruntál, Opava a Karviná a soutěžilo se ve čtyřech kategoriích.

V pondělí 20. ledna 2014 se uskutečnilo v Opavě na Mendelově gymnáziu oblastní kolo Mladého Demosthena. Sešli se zde řečníci z okresu Bruntál, Opava a Karviná a soutěžilo se ve čtyřech kategoriích.

1. Kategorie – 6.a 7.třída
2. Kategorie – 8.a 9.třída
3. Kategorie – 1.a 2.ročník středních škol
4. Kategorie – 3.a 4.ročník středních škol

Naše škola zde měla dvě žhavá želízka, první a druhá kategorie.

Nejprve se soutěžící vzájemně krátce představili a snažili se zbavit počáteční trémy krátkými jazykovými rozcvičkami, dechovým cvičením a správným postojem. Pokyn – Hlavu vzhůru a vyprsit (postav se rovně) nebo nedrž tašku (nezatínej prsty v pěst) – pomáhaly k uvolnění soutěžících. K rozcvičení mluvidel pak děti společně pomalu volaly Mauglí nebo naříkaly Ouvej je ouvej. Pak volaly na slepičky Ťop, ťop, ťop, ťop a skončily jazykolamem. Šla Prokopka pro Prokopa, pojď Prokope pro proroka. A víte, jak si vypočítat řečnickou pauzu – stačí si říct – Máňa. Šla Prokopka pro Prokopa, (Máňa) pojď, Prokope, pro proroka.

Témata, která zde zazněla, byla velmi originální a jednotlivé výkony vynikající. Pro naše žáky bylo velkým přínosem slyšet nejen své soupeře ale i starší soutěžící. A o čem se mluvilo? Např. Předpověď jahodového počasí, zprávy v TV, probudím se a jsem muž (toto téma si připravila dívka – 3. kategorie), proč čtu knihy nebo čeho si vážit v lidské společnosti, život se sourozenci nebo se zvířátky.

No a jak to dopadlo v okrese Bruntál:

1. kategorie – Michal Vychron – 1. místo s postupem do krajského kola (Můj králík)
2. kategorie – Johana Handlířová – 1. místo s postupem do krajského kola (Budík)

Krajské kolo probíhá jako neveřejné – korespondenční . Nezbývá nám nyní nic jiného než nahrát DVD s řečnickým cvičením našich soutěžících a přát jim, aby se jim to vydařilo co nejlépe a postoupili o metu dál do kola celostátního.

GRATULUJEME A DRŽÍME PALCE. (PS: zatím to vychází).

Text a foto: Jana Hlaviznová

Archivy