Příroda ve světle barev

O úspěších našich žáků ve školním kole biologické olympiády už víme (viz článek Ve světle barev). Ale jak se dvěma nejlepším z každé kategorie dařilo v okresním kole? To a mnohem více se dozvíte čtením následujících řádků.

Stejně jako tomu bylo ve školním kole, tak i v okresním kole se museli soutěžící potýkat se záludnými nástrahami v podobě testu, který prověřil teoretické znalosti. Následovala praktická část v podobě poznávačkylaboratorního úkolu. Každá část byla hodnocena příslušným počtem bodů. Někomu se podařila více teoretická část, jiný šlápl na plyn naopak v praktické části. Během dne se tak umístění soutěžících měnilo jako na horské dráze. No, a aby to bylo ještě mnohem zajímavější, pořadí nakonec promíchal vstupní úkol, za který mohli soutěžící získat až 10 bodů. Na vstupním úkolu pracovali v době mezi školním a okresním kolem. A měli z čeho vybírat. Někteří tvořili miniatlas našich pěvců, jiní pozorovali rozdíly růstu rostlin na světle a ve tmě nebo je zaujal třpyt drahokamů na českých korunovačních klenotech.
Jako první a to ve středu 26.3. změřili své síly, pracovní píli a vědomosti zástupci kategorie C. Naší školu v této kategorii reprezentovaly Kristýna LukešováJohana Handlířová, obě z 8.M. I když na postup do krajského kola to nestačilo, obě si zaslouží poděkování za jejich výkony.

V době, kdy kategorie C již byla za námi a ceny si našly své vítěze, soutěžící druhé kategorie na svůj den ještě čekali. A také oni se dočkali, a to v úterý 8. dubna, kdy nastal den D kategorie D. I v této kategorii jsme měli dvojí zastoupení, Veroniku Studničkovou z 6.M a Annu Smékalovou z 7.M. Ani v této kategorii se nedávalo nic zadarmo, šanci postoupit do krajského kola měl tedy každý. Při vyhlašování výsledků už bylo vše jasné a postup do krajského kola z 1. místa si vybojovala Verča Studničková. Pro Aničku Smékalovou zbylo tolik nepopulární 4. místo, které je samozřejmě v tvrdé konkurenci velkým úspěchem.

Všem soutěžícím děkujeme za jejich výkony a Verči budeme držet pěsti v krajském kole biologické olympiády.

Výsledkové listiny:

Kategorie C
Kategorie D

Za kabinet přírodopisu: Petra Divecká

Archivy