Velikonoce v knihovně

Velikonoce jsou největší svátky jara. Kromě rozkvetlých stromů a navracejících se ptáků z dalekých zemí si určitě každý vzpomene na Červené velikonoční pondělí, kdy pištící děvčata utíkají před kluky, tedy hlavně před jejich upletenou pomlázkou.

Velikonoce jsou největší svátky jara. Kromě rozkvetlých stromů a navracejících se ptáků z dalekých zemí si určitě každý vzpomene na Červené velikonoční pondělí, kdy pištící děvčata utíkají před kluky, tedy hlavně před jejich upletenou pomlázkou.

Samotným Velikonočním svátkům však předcházejí neméně důležité dny, jako je masopust, popeleční středa, tzv. postní nedělepašijový týden. Během tohoto týdne se dodržuje řada zvyků. Na Škaredou středu se nemáme škaredit, na Zelený čtvrtek bychom měli jíst zelená jídla a na Velký pátek se otevírají poklady ukryté v zemi.
S dětmi si v knihovně povídali o všech zvycích, které tyto svátky provázejí. Kromě toho jsme si ukázali Morénu, řehtačky, klapačky, různě zdobená a malovaná vajíčka. Malí čtenáři tak zjistili, že Velikonoce nepřináší jen možnost vyšlehat děvčata, aby byla po celý rok zdravá a oni dostali velikonoční výslužku, ale také se dozvěděli, jaké zvyky a tradice se dodržují u nás i v jiných zemích. Paní knihovnici děkujeme za vyčerpávající informace a těšíme se na příští návštěvu.

Text a foto: Blanka Šrubařová

Archivy