Den na Hliništi

V sobotu ráno se vydaly děti ze III. a IV. oddělení školní družiny na naučnou stezku Staré Hliniště. Byly vybaveny batůžkem, který obsahoval špekáčky, pamlsek, pití, tužku, pláštěnku . . . , ale i chuť sportovat, zdolávat překážky a radovat se z přírody kolem nás.

V sobotu ráno se vydaly děti ze III. a IV. oddělení školní družiny na naučnou stezku Staré Hliniště. Byly vybaveny batůžkem, který obsahoval špekáčky, pamlsek, pití, tužku, pláštěnku . . . , ale i chuť sportovat, zdolávat překážky a radovat se z přírody kolem nás. S plným nasazením jsme se vydali po starých pražcích směr Hliniště. Děti se nejvíce těšily na střelbu ze vzduchovky a děvčata nebyla výjimkou. Kluky prvňáky zajímal hod granátem. Ptali se, zda se musí granát napřed odjistit a jestli bude následovat výbuch. Ten okamžitě následoval, ale v podobě smíchu obou paní vychovatelek.

Po příchodu na Staré Hliniště si děti vzaly pamlsek a něco málo snědly. ( Jak jinak po půlhodině statečné chůze úzkou pěšinkou a v přírodních dobrodružných podmínkách? ) Následovala naučná stezka, vybavená čitelnými cedulemi, u kterých jsme si společně přečetli to nejdůležitější. Některé děti si vytvořily kuličku z cihlářské hlíny – jílu.

Potom si děti vyzkoušely hod granátem na cíl, vytvořený suchými větvemi. Připravily si dřevo na oheň a opekly si špekáčky. Následovala samotná soutěž. Děti dostaly kartičky a jednotlivě běhaly po lese podle vyznačených fáborků. V okruhu bylo deset stanovišť. Plnily úkoly zaměřené na přírodovědné znalosti a pohybové dovednosti, včetně samotné střelby ze vzduchovky na terč. To vše v nejlepším možném časovém horizontu. A věřte mi, čas tam běžel jako voda. Brzy jsme se museli vydat nazpátek a vyhodnocení celého závodu jsme museli přesunout na pondělí. Čekala nás ještě, kromě rodičů, slíbená zmrzlina.

Akce se vydařila, hlavně pěkné počasí mezi přeháňkami brzy ráno a později odpoledne, kdy už nás to neohrozilo. A zajímá vás, jak to dopadlo? Zde je vyhodnocení ve třech kategoriích podle ročníků:

1.ročník

1.místo : Kateřina Zuzaníková
2.místo : Alexandr Novotný
3.místo : Patrik Lazar

2.ročník

1.místo : Adam Dufek
2.místo : Martin Kavický
3.místo : Semír Keskani

3.ročník

1. místo : Ondřej Fišar
2. místo: Vojtěch Toporský
3. místo : Matěj Ftáčnik

text: Dáša Gebauerová, foto: Marcela Jančičková

Archivy