Zvedněte ruku, kdo miluje bramborové hranolky …

My jsme hlasovali jednohlasně. Všichni je milujeme. Nenechali jsme si je ujít ani při spaní ve škole, které bylo inspirováno Vánocemi. Vánoce ještě za dveřmi nejsou, tak proč se nacpávat vánočním cukrovím už teď. Udělali jsme prostě změnu.

My jsme hlasovali jednohlasně. Všichni je milujeme. Nenechali jsme si je ujít ani při spaní ve škole, které bylo inspirováno Vánocemi. Vánoce ještě za dveřmi nejsou, tak proč se nacpávat vánočním cukrovím už teď. Udělali jsme prostě změnu. A byla skvělá. A móóóóóc nám chutnalo. A ještě jsem si vysloužila titul „Nejlepší kuchařka na světě“. Zkuste změnu!

Hranolky jsou fritované nebo pečené malé hranoly z brambor (popř. i další tvary), které jsou oblíbeným jídlem po celém světě. Podle některých pramenů bramborové hranolky pommes frites vznikly v Belgii, odkud se rozšířily do celého světa. Jiné zdroje uvádějí, že se hranolky zrodily ve Španělsku. V každém případě tak populární jako v Belgii nejsou hranolky nikde na světě. Každý Belgičan jich zkonzumuje ročně v průměru 75 kg (o třetinu více než Američan) a pro budoucí prodavače hranolků tam pořádají speciální kurzy. V Americe a nadnárodních řetězcích typu McDonald’s a KFC jsou podávány pak mimoto například i k hamburgerům. Hranolky se připravují fritováním v oleji ve fritovacím hrnci nebo pečením na plechu, popřípadě i smažením na pánvi.

Častý název pro hranolky za hranicemi a v gastronomii je i pommes frites v doslovném překl. smažené brambory, v češtině pak pomfrity.
Belgie je rájem hranolků. Píší se o nich básně a studují odborné školy. Hranolky jsou v belgické kultuře všudypřítomné. Způsobů, jakými změřit vášeň Belgičanů pro hranolky, je mnoho. Podle jednoho z nich v zemi s deseti miliony lidí pomfrity prodává více než 5 000 prodejců, což znamená, že v zemi je 11x více stánků na osobu, než je v USA prodejen McDonald´s na občana.
Belgičané spotřebují průměrně 75 kilogramů ročně na hlavu, tedy o třetinu víc než Američané, a láska k bramborám zde nebere konce. A ty rozmanité omáčky, nad nimi se sliny sbíhají.

text a foto: Bokischová L., 6.odd. ŠD

Nejnovější příspěvky
Archivy