Princezny na vdávání aneb Rady hledej v knihách

Dne 18. 12. jsme si k sobě do našeho království pozvali svou partnerskou třídu 1. C. Požádali jsme děti  z  1. C. o radu. A věřte, dobře jsme udělali. Ti princeznám nejen výborně poradili, ale dokázali pro ně také vymyslet pěkná jména a uhodnout, které knihy pomáhaly princeznám v jejich cestě za vzděláním.

Bylo – nebylo. Za devatero horami a devatero řekami se nacházela pohádková země vládce Všehomila I. – království třídy 6. B. Žily zde krásné princezny. Hledaly ženichy, ovšem, nic moc prozatím neuměly. Nevěděly, co si počít…

Jednoho slunečného rána zazvonily na královském nádvoří ocelové podkovy a před zámeckým oknem se objevil princ Dlabomil. Požádal svou princeznu, aby mu připravila knedlíky. Marně. Princ Hadromil zase zklamaně odjel poté, co se dozvěděl, že jeho princezna nezvládne ušít kabátec. Princ Vlasomil si potrpěl na neobvyklé účesy a chtěl, aby ho jeho princezna ostříhala „na ježka“. Princ Pravdomil prověřoval svou princeznu záludnými otázkami, když zjistil, že princezna lže, byl rázem pryč. Princezny poznaly, že se musí hodně učit. Rozhodly se však, že to nevzdají. Zakoupily si v knihkupectví vzácné knihy a daly se do práce.

Dne 18. 12. jsme si k sobě do našeho království pozvali svou partnerskou třídu 1. C. Požádali jsme děti z 1. C. o radu. A věřte, dobře jsme udělali. Ti princeznám nejen výborně poradili, ale dokázali pro ně také vymyslet pěkná jména a uhodnout, které knihy pomáhaly princeznám v jejich cestě za vzděláním.

Princezna Dlabomilka se pomocí knihy „Uvař, upeč, nepřipal“ naučila vařit vynikající pokrmy. Princezna Hadromilka si zakoupila knihu „Jehla a nit – nerozluční přátelé“. Za měsíc šila pro celý zámek a všem zámeckým se to náramně líbilo. Princezně Vlasomilce pomohla kniha „Jak se stát vizážistkou“. Princezně „Lžimilce“ poradil knihkupec knihu „Mluvíme pravdu“.

Copak naše nejmladší princezna Švandomilka?… Ta své sestry ve studiu pozorovala a ledacos se od nich naučila…

A jak skutečně končí naše pohádka?

…..Jednou po večeři zazvonily na královském dvoře zlaté podkovy a s koně seskočil veselý princ Švandomil. „Vezmi si mě za ženu,“ zvolala princezna Švandomilka, „umím vařit, šít, stříhat, holit, vařit s Láďou Hruškou, mluvit pravdu…“

„Vařit, stříhat, holit, mluvit pravdu, hmm, to mě nezajímá,“ řekl princ Švandomil, „ale umíš vyprávět legrační pohádky?“ Zeptal se naší princezny. „To neumím,“ odpověděla zaraženě. „Tak to já si tě nemohu vzít, to se nezlob,“ odpověděl princ Švandomil.

„Počkej, jak mohu umět vyprávět legrační pohádky, když nemám děti?“ vykřikla princezna Švandomilka. „Hmm, to je pravda“, usmál se princ Švandomil, „tak to já si tě vezmu.“ Byl překvapený princezninou odpovědí. Poznal, že si našel ve světě vtipnou a pracovitou princeznu.

Zazvonil zvonec a naší veselé pohádky je konec.

Herecké obsazení:

Vypravěči: Monika Šlosárková, Nikola Koppiová
Král Všehomil, princ Vlasomil: Vojtěch Butora
Princezna Dlabomilka: Karolína Svrčinová
Princezna Hadromilka: Lenka Láryšová
Princezna Vlasomilka: Nikola Mutinová
Princezna Lžimilka: Aneta Reichelová
Princezna Švandomilka: Eliška Valentová
Princ Dlabomil: Vladimír Pavlík
Princ Hadromil: Petr Kret
Princ Pravdomil, Láďa Hruška: Aleš Holub
Princ Švandomil: Marek Dvořák
Knihkupec: Lukáš Tkačík
Strážce královského okna: Martin Šmídovec
Královské spřežení: Jakub Baláž, Robin Riedl

Žáci třídy 6. B děkují svým kamarádům z 1. C za návštěvu, za rady princeznám a společné tvoření papírových andílků.
Přejeme všem překrásné pohodové Vánoce a vše nejlepší do nového roku 2015.

Kamila Lukszová a její třída 6. B

Archivy