Ohne Fleiß kein Preis? Ja! Ohne Arbeit gibt es keine Kuchen.

V rámci miniprojektu „Frühling kommt“ přivítali jsme i letos jaro školním kolem olympiády v jazyce německém. Do soutěže se přihlásilo celkem 46 bojovníků, kterým se němčina líbí a kteří se v ní rozhodli změřit síly. Svého úkolu se žáci chopili neohroženě a drželi se statečně. 

Ohne Fleiß kein Preis?

Ja! Ohne Arbeit gibt es keine Kuchen.

V rámci miniprojektu „Frühling kommt“ přivítali jsme i letos jaro školním kolem olympiády v jazyce německém. Do soutěže se přihlásilo celkem 46 bojovníků, kterým se němčina líbí a kteří se v ní rozhodli změřit síly. Svého úkolu se žáci chopili neohroženě a drželi se statečně. V letošním roce jsme žáky rozdělili na dvě skupiny podle úrovně znalostí. První skupinu tvořili mírně pokročilí, žáci 8. a 9. ročníku řešili zadání pro pokročilé.

Bojovníky čekal nesnadný úkol, a sice „poprat se“ s německým textem, posoudit správnost informací, doplnit do vět podle smyslu vhodná slova a části vět, odhadnout, v jakém prostředí se odehrává příslušný rozhovor, dalším úkolem bylo chronologicky poskládat části příběhu, poradit si s koncovkami adjektiv, pokročilí bojovali se slovesnými tvary, přivlastňovacími zájmeny a předložkovými výrazy.

Největším obávaným „strašákem“ olympiády byl poslech neznámého textu bez zrakové podpory. I. kategorie se zaposlouchala do rozhovoru ze školního prostředí, pokročilí doplňovali tabulku pokrmů a nápojů podle objednávek čtyřčlenné rodinky v restauraci. Zjistili jsme, že se není čeho obávat a poslech tedy rozhodně „hrozbou“ není.

Za nejsložitější považovali účastníci olympiády přiřazování textů k synonymním heslům, posuzování informací formou „richtig – falsch“ a části textů, do nichž museli co nejpřesněji doplnit vhodná slova.

Jako nejpříjemnější úkol hodnotili bojovníci kroužkovací část ABC – kvízu a práci s ilustrovaným česko-německým slovníkem v rámci vypravování o sobě samém na téma „Já a můj svět“.

Plněním zadání nezískali účastníci olympiády jen potřebné body do soutěže, ale především cenné zkušenosti a nové vědomosti. Přispěli tak ke zdokonalení sebe sama a posunuli se opět o kousek dál.

Výsledková listina

                                 I. Kategorie / mírně pokročilí /

1. místo   Janková Monika 9.M, Kosteasová Sára 7.B
2. místo Handlířová Johana 9.M, Marková Eliška 7.M
3. místo Urban Michal 9.M, Jurčák Libor 9.M, Sztefek Jiří 7.M,
Kánská Jana 9.M, Masař Richard 9.B

                                  II. kategorie / pokročilí /

1. místo  Ptašníková Adéla 9.B
2. místo Semianová Pavla 8.M
3. místo Kubesová Kamila 9.M
4. místo Fusková Sára 9.A, Kavická Nela 9.M

Text a foto: Kamila Lukszová

Následující

Archivy