Co je to Valpružina?

Pohádkové bytosti vždy vzbuzovaly zájem dětí a provokovaly jejich fantazii. Tentokrát jsme se zaměřili na čarodějnice a náš další malý třídní projekt 1.A se nazýval „ Čarodějnická škola “ Hned v úvodu naší čarodějnické školy jsme si řekli, co je to Valpružina.

Pohádkové bytosti vždy vzbuzovaly zájem dětí a provokovaly jejich fantazii. Tentokrát jsme se zaměřili na čarodějnice a náš další malý třídní projekt 1.A se nazýval „ Čarodějnická škola “ Hned v úvodu naší čarodějnické školy jsme si řekli, co je to Valpružina. ( V noci z 30. dubna na 1. května se podle starých zvyků lidé scházejí u ohňů a vítají jaro. Kromě toho se otevírají jeskyně a sluje a odhalují své poklady. Této noci se říká filipojakubská, anebo Valpružina. U nás během této noci podle starého zvyku dochází k pálení čarodějnic.) 

V naší čarodějnické škole jsme si objasňovali, co čarodějnice dělají a jak se oblékají. Zjišťovali jsme, jaké přísady přidávají do svých lektvarů. Učili jsme se různá čarodějnická zaříkadla. Odhalovali jsme, v koho nebo v co čarodějnice začarovaly neposlušné děti. Prošli jsme se společně s dalšími čarodějnicemi z 1.B a z 1.C a nakonec jsme odletěli na sabat.
Během našeho projektu jsme zažili spoustu legrace a už teď se těšíme na další Valpružinu.

Text a foto Jana Hlaváčková

Nejnovější příspěvky
Archivy