Bublinová škola

Bubliny jsou skvělá věc a když si je umíte vyrobit sami, můžete s nimi dělat divy. Sami se o tom přesvědčili také žáci 3.A. Při zkoumání látek a jejich vlastností experimentovali s vyfukováním a vytahováním bublin různých tvarů, pozorovali bublinové stavby na ploše nebo bublající sopku.

Bubliny jsou skvělá věc a když si je umíte vyrobit sami, můžete s nimi dělat divy. Sami se o tom přesvědčili také žáci 3.A. Při zkoumání látek a jejich vlastností experimentovali s vyfukováním a vytahováním bublin různých tvarů, pozorovali bublinové stavby na ploše nebo bublající sopku. Sledovali úžasné barvy, které se neustále mění a výsledná barva je kombinací všech odrazů světla. Že se bubliny vyskytují při změnách skupenství asi víte, ale víte také, že blanka mýdlové bubliny je jedna z nejtenčích věcí, jaké můžeme pouhým okem pozorovat a stěna mýdlové bubliny je až 5 000x tenčí než vlas? I pavučinové vlákno je mnohokrát tlustší.

Své experimentování a pozorování na závěr zúročili při výtvarném zpracování a na své výsledky mohou být zcela určitě hrdí.

text a foto: P.Havlíčková

Archivy