neděle – po stopách Karla IV.

Rok se s rokem sešel a opět nadešel dlouho očekávaný den D. V neděli ráno, navzdory brzké hodině a nevlídnému počasí, se sešli všichni členové expedice ve zdraví, i když sádry a ortézy odhodili teprve nedávno, s úsměvy na rtech a dobrou náladou, která jim snad vydrží po celý týden i přes nástrahy pedagogického dozoru.

První problémy se objevují po příjezdu vlaku. Rezervovaná místa máme vpravo. Bohužel nepoznáme pravou a levou stranu. To by mohl být v Praze problém! Regiojet má 20 minut zpoždění. To nás moc netěší, vzhledem k dalšímu programu. Aspoň vyzkoušíme, jak se stihli naučit pojmy “spěcháme” a “zrychlený přesun”. Čas na nástupišti si krátíme hrou pixwords. Albert s Petrem postupně zaangažují většinu výpravy.

Jako tradičně přijel náš vagón na opačnou stranu nástupiště než jsme čekali. Takže běžíme s kuframa podél vlaku. Tetris s kuframa už nám docela jde. Díky Davidovi H. jsou všechna zavazadla uskládaná nad našimi hlavami. Ve 39 lidech je to slušný výkon. Oproti loňskému roku se výrazně zlepšila obsluha, takže jsme na kafe nemuseli čekat až do Pardubic jako loni.

Pozitivní zpráva: v Praze neprší. Čeká nás rychlý přesun na hotel a vyrážíme po stopách Karla IV. na Karlštejn. Po prohlídce hradu se vracíme na večeři a ….

… a vyrážíme si prohlédnout večerní Prahu z Petřínské rozhledny. Překonáváme strach a odvážně stoupáme po schodech aspoň do 1. patra. Ti odvážnější až nahoru. Odměnou je nám úžasný pohled na osvětlenou Prahu. Zastavíme se ještě u Štefánikovy hvězdárny, ale protože je zataženo, jen vyplníme pracovní listy a už se těšíme na hotel. Cestou zpět se už projevuje únava. Sedáme kde se dá a usínáme. 

Výběr z pracovních listů: cestou kolem řeky Bečvy jsme dojeli na hrad z 18. století – Karlštejn, který postavili Matyáš z Arrasu, Matyáš z Korvína a Matyáš z Dubé.

Dneska jsme se dozvěděli, že: výsernice pracovala na principu volného pádu. Že Karel IV. byl největší panovník, protože měřil 170 cm. Že byl také nejčistotnější, protože se myl 3x do měsíce! 

vybíráme z dotazů … Markéta K.: “na kterou stranu budeme vystupovat?” Na jedné straně je vlak a na druhé nástupiště, tak na kterou asi???

Šimon S.: “Dalo by se někde zjistit, proč má ten vlak zpoždění?”

Odpověď: “Dalo.”

Objev dne: Marie P. právě pochopila význam slova mimozemšťan. Znamená to, že je mimo Zemi. Gratulujeme k tomuto objevu.

foto dne:

007: 4

Archivy