pondělí – královská “trasa”

Ráno nás probudilo sluníčko. Výborně. To na dnešní den potřebujeme. Po první vydatné snídani jsme vyrazili po stopách….tentokrát českých králů a to na královskou cestu. Krabi, výhonky a walkeři nás zasypali vědomostmi. Královskou cestu sice přejmenovali na královskou trasu, ale zejména výhonky měly spoustu zajímavých informací, které navíc uměly zpaměti. Chválíme. Úkoly na Staroměstkém Náměstí nám moc nešly, zato sraz na zeměpisné souřadnici se povedl.  Po společném fotu jsme se přesunuli ke Staroměstské radnici, protože se blížila desátá hodina a to znamená, že “bude bimbat orloj, tak se podíváme na ty panáčky”. 

Přesun úzkými uličkami naši početnou skupinu trochu roztrhal, ale na společné foto ke Karlovi nakonec dorazili všichni. Po procházce po Karlově Mostě jsem doplnili energii v McDonaldu a pokračovali přes Malostranské Náměstí, Nerudovou ulicí k Hradu. Sraz u Domu U Dvou Slunců se nepovedl, protože si tam nebylo kde sednout. Takže děti čekali U Labutě. Co už.

Opravy Pražského Hradu nás trochu zaskočily, ale nakonec jsme dorazili na střídání stráží včas. Aspoň někteří. Čekala nás komentovaná prohlídka s výbornou paní průvodkyní, která nás vzala i do hrobky, kam normálně návštěvníky neberou a pouští tam jen skupiny o 15 lidech, proto nás 40 se tam pohodlně vešlo i s Karlem IV. a všemi jeho manželkami. Následoval Vladislavský sál, kopie korunovačních klenotů a po schodech, kterými dřív chodili koně jsme opustili paní průvodkyni a zamířili do Zlaté uličky. Protože jsme šikovní a stíháme, dorazili jsme do senátu o půl hodiny dříve. Díky tomu jsme nezmokli a stihli se i v klidu navečeřet.

Večer náš čekalo představení v divadle Kalich. Přesto, že někteří jeli do divadla s tím, že se vyspí, úžasné výkony herců: Jana Krause, Ivany Chýlkové, Marthy Issové, Evy Holubové, ale zejména Bohumila Klepla, jim k tomu nedaly příležitost. 130 minut téměř nepřetržitého smíchu dalo zapomenout na únavu a bolavé nožičky. Na závěr se nám povedlo téměř všechny herce “odchytit” a máme tak první fota s celebritami do celotýdenní soutěže.

z královské cesty:

Proč je to Dům U Černé Matky Boží? Protože je tam ta paní v té kleci. nebo Protože naproti je mincovna a mince jsou boží.

sochu Jana Husa na Staroměstském Náměstí vytvořil Šalamoun

na Staroměstském Náměstí bylo popraveno 27 panovníků

Do toho baráku nepůjdeme, že ne? (Tím barákem byl myšlen Chrám sv. Víta.)

Seřaď památky, které jsme viděli na královské cestě od první po poslední: Prašná brána, Dům U Černé Matky Boží, Dům U Dvou Slunců, socha Jan Hus, poledník, orloj, Malostranská věž, Nerudova ulice, Malostranské náměstí, Karlův Most, Pražský Hrad, Staroměstská radnice, socha Karel IV., Mostecká věž – kdybychom chodili podle tohoto pracovního listu, chodíme tam ještě teď.

007:8

Nejnovější příspěvky
Archivy