„JoJo“

Nejdříve jsme chtěly psát o naší akci „Mikuláš naruby“, o tom, jak všichni, kdo vystupovali, se hodně snažili… To vše je pravda. Ale všechny nejvíc zaujalo vystoupení Martina Kavického a Zdeňka Grulicha, kteří s jojem předváděli „zajímavé kousky“.

Nejdříve jsme chtěly psát o naší akci „Mikuláš naruby“, o tom, jak všichni, kdo vystupovali, se hodně snažili… To vše je pravda. Ale všechny nejvíc zaujalo vystoupení Martina Kavického a Zdeňka Grulicha, kteří s jojem předváděli „zajímavé kousky“. Jejich úvodní slovo: „ Bude to tak rychlé, že vám nestihneme popisovat všechny triky.“ A bylo! Hlavně kluky jejich vystoupení velmi zaujalo, ať ve školní družině jsme kdekoliv, všude nám sviští jojo kolem. Dokonce i rodiče na cestě řešili, jestli koupit nebo nekoupit… Možná to bude právě velmi očekávaný dárek pod stromeček.

Jojo (také jo jo, jo-jo, yoyo nebo yo-yo) je hračka tvořená dvěma stejně velkými a stejně těžkými disky vyrobenými ze dřeva, plastu nebo kovu a spojenými osou, okolo níž je omotán provázek. Na volném konci provázku je smyčka, jež se obvykle navléká na prostředník.

Hráč pustí jojo, přivázané k prostředníku, volně z ruky. Provázek se začne odvíjet a jojo při pádu začíná rychle rotovat kolem své osy. Setrvačnost jojo stabilizuje a jakmile se provázek celý odvine, začne se setrvačností ihned navíjet zpět. Pokud hráč v pravou chvíli jemně pohne rukou nahoru a dolů, pohyb hračky se neustále opakuje… Jojo je výjimečné tím, že nikdy nezanikne, vlny zájmu neustále přicházejí a odcházejí.

Nejstarší dochované jojo je přes 4 000 let starý pozůstatek indické harappské kultury. Další doložitelné zmínky pochází z Řecka Prokazatelné zobrazení joja je z Indie z roku 1765, pak se velmi rychle dostalo do Evropy. Další vlna zájmu o tuto hračku přišla ve 20. století z USA, kde dostalo název yo-yo (což má filipínsky znamenat „pojď-pojď“).Později byla patentována různá vylepšení. Toto vše umožnilo provádět s yoyem dříve netušené, tzv. stringové, triky…

Přejeme Vám hezké vánoční jojování.

text a foto: Bokischová L., Gebauerová D.

Archivy