Život v trávě

Víte, že Jiří Trnka uměl stejně malovat pravou i levou rukou, nebo dokonce oběma najednou? Děti z 1.B to už vědí, a dokonce si to i vyzkoušely. Ale od začátku. Ve čtvrtek se to v 1.B jen hemžilo všelijakým hmyzem. Do třídy se seběhli broučci, včelky, berušky, mravenci, pavouci a jiná havěť.

Víte, že Jiří Trnka uměl stejně malovat pravou i levou rukou, nebo dokonce oběma najednou? Děti z 1.B to už vědí, a dokonce si to i vyzkoušely. Ale od začátku. Ve čtvrtek se to v 1.B jen hemžilo všelijakým hmyzem. Do třídy se seběhli broučci, včelky, berušky, mravenci, pavouci a jiná havěť.
Nejprve jsme dali na radu pěti chlapců z knížky J. Trnky ZAHRADA a pomocí pěti klíčů jsme odemkli pohádkovou bránu do tajemné zahrady broučků.
Potom jsme pracovali ve skupinkách a po třídě hledali různé názvy broučků a zapisovali jsme si je. Prohlíželi jsme si obrázky a četli jsme si v pohádkových knížkách, které jsme již od pondělí nosili do školy a seznamovali jsme se s jejich autory a ilustrátory. Pracovali jsme s ilustracemi J. TrnkyO. Sekory, prošli jsme si třídní galerii a hledali jsme nejzajímavější obrázek.
Na závěr jsme společně vytvořili obraz plný broučků s názvem „ŽIVOT V TRÁVĚ.“
Na konci vyučování jsme již všichni bez omylu poznali obrázky J. Trnky a O. Sekory. Uměli byste to také?

text a foto: Hana Kratochvílová

Archivy