Janáčkovo brumendo

Čtvrteční odpoledne 12. května 2016 si užili nejen zpěváci dětského pěveckého sboru naší školy, ale také diváci, posluchači a především maminky, které slavily svůj svátek. Konalo se vystoupení s názvem Jaro dělá pokusy.

Čtvrteční odpoledne 12. května 2016 si užili nejen zpěváci dětského pěveckého sboru naší školy, ale také diváci, posluchači a především maminky, které slavily svůj svátek. Konalo se vystoupení s názvem Jaro dělá pokusy.  Jak to všechno vlastně se sborem začalo?  Do školního kroužku v říjnu 2015 se začaly scházet děti, které si rády zpívaly a broukaly různé melodie. „Když jsme veselí, tak si prozpěvujeme, někdo zahání zpěvem a hrou na hudební nástroj třeba i smutek a špatnou náladu.“ Broukáním to všechno začalo, proto náš sbor nese název Janáčkovo brumendo.

Brumendo je zpěv se zavřenými ústy. Když se ovšem na koncertě u zpěváčků otevřely pusinky, děti dokázaly, že radost ze zpívání je veliká. Úvod patřil písničkám ZvonkyJaro dělá pokusy. Vystoupení bylo plné (nejen hudebních) pokusů a překvapení. Menší děti 1. a 2. ročníku se předvedly s plyšovými pejsky písní Chundelatý , strakatý, a také uvařily hudební polévku písní Bramboračka. Starší děti 3.-5. ročníku rozezněly sál písní Hallelujah a doprovodily se na kazoo. Tento malý dechový nástroj se v našem sboru stal velmi oblíbený, protože vydává specifický „bzučivý“ zvuk prostřednictvím vibrací papírové membrány. Na kazoo si děti zahrály ještě také v oblíbené písni Řízek. Několikrát obešly taneční sál, aby navodily správnou atmosféru písničky, protože šly na výlet hledat ztracený řízek … “Na Ježníku v háji břízek zaběhl se pěkný řízek, usmažený libový zmizel někde ve křoví..“. Diváci si píseň užili opravdu s chutí, protože měli jedinečnou možnost se zakousnout do usmažených řízkových jednohubek.

Koncert zpestřily žákyně 3. a 4. třídy hrou na klavír a kytaru. Byly oceněny velkým potleskem, protože to chtělo obrovskou dávku odvahy hrát před tolika diváky.  Publikum se mohlo přidat zpěvem k písni Budeme si zpívat, protože oba refrény jsou známé písničkami Ovčáci, čtveráci a Holka modrooká. Pak následovalo milé překvapení, na které se děti moc těšily. Každé mělo připraveno básničku pro svou maminku a voňavou růžičku. Společně pak žáci zazpívali „své díky“ písní Pro mámu. Maminky neskrývaly slzičky štěstí. Bylo to krásné, dojemné, odzpívané od srdíčka pro radost. Vystoupení končilo vesele písní Co je to škola a oblíbeným tanečkem Mango.

Zpěváčci, moc se vám koncert vydařil, diváci tleskali, maminky se usmívaly a slovy chvály potěšil i pan ředitel Karel Handlíř. Děkujeme manželům Kuzmikovým za možnost zpívat v nádherném tanečním sále. Zároveň moc děkujeme za pomoc a organizaci paní Lence Šteflové, paní asistentce Janě Michl-Benardové  a paní učitelce Martině Jirouškové. Velký dík také patří našemu sborovému příteli panu Jiřímu Szászkovi, který děti doprovází na basovou kytaru, je úžasným muzikantem a postaral se navíc o perfektní ozvučení v sále.

Milí zpěváci, letos ještě nekončíme!!! POZOR, trénujte hlasivky na společný koncert sborů Staccato a Legato, kde zpíváme jako hosté dne 23. června 2016 v Evangelickém kostele.

 

Mgr. Martina Mrkvanová

Archivy