Svět techniky – cesta za poznáním

Ve středu 21. 2. 2018 se žáci 7. ročníku vydali na cestu za poznáním do vzdělávacího centra Světa techniky v Ostravě Vítkovicích. Co pro nás měli přichystáno?

Ve středu 21. 2. 2018 se žáci 7. ročníku vybrali na cestu za poznáním do vzdělávacího centra Světa techniky v Ostravě Vítkovicích.
Co pro nás měli přichystáno?

1. ínávorfiŠ aneb tajemství utajených zpráv – žáci se zde dověděli informace o kódech a šifrách, jejich vývoj a použití. Sami si vyzkoušeli odhalit zašifrované texty, vyrobily si šifrovací kolečko a ve skupinách šifrovali texty. Na závěr museli odhalit šifru a v areálu Světa techniky najít poklad. Všem se povedlo a hrdě si donesli poklad do učebny, kde se o něho podělili. Celá akce byla velmi zajímavá a žáci se bavili od začátku až do konce. Jenom doufáme, že nezačnou šifry používat i na nás učitele.

2. Ve vzdělávacím programu Žijí tady s námi! si žáci vyzkoušeli, jaké je to být mikrobiologem. Během celého programu, který se odehrával v přírodovědné laboratoři si vyzkoušeli práci s mikroskopem, pozorovali jednobuněčné organismy a jejich projevy. Žáci se tak seznámili se základními mikrobiologickými postupy a technikami.

3. Fyzikální části projektu se zúčastnilo 14 žáků sedmých tříd. Rozdělili se do skupinek a v expozici vyhledávali informace o čtyřech tématech: Energie, Optika, Síla a pohyb a Elektromagnetismus. Po provedení pokusů a nalezení odpovědí na těžké otázky natočily všechny skupinky malou reportáž o zajímavých fyzikálních jevech. Svá videa si pak porovnali ve vzájemné minisoutěžičce, ve které zvítězila skupinka vedená Františkem Šulym ze 7.A.

Text a foto: Iva Brožovičová, Věra Petlachová, Filip Andziol

 



Videa: Energie, Optika, Pohyb a síla, Elektromagnetismus

 

 

Ve čtvrtek 18.1.2018 se konalo v prostorách velkého sálu SVČ Krnov Krajské kolo přeboru družstev žáků 6. – 9. tříd v šachu. Do tohoto turnaje postoupilo po vítězství v okresním kole družstvo A ve složení: Jan Šlachta, Petr Čech, Vít Anděl a Tomáš Novák. Divokou kartu se podařilo získat i našemu druhému týmu, který soutěžil ve složení: Patrik Zámarský, Alenka Šťastná, František Blažek a Jáchym Odstrčil.

Obě naše družstva

Archivy