Když se sny stávají skutečností – prof. Hejný v naší škole

Je to již 6 let, co se učitelé naší školy rozhodli, že předmět matematika budou vyučovat podle nové metody profesora Hejného. Když jsme začali, ani jsme nedoufali, že by se nám mohlo dostat té cti, aby sám zakladatel navštívil naši školu.

Před šesti lety,  se učitelé naší školy rozhodli, že předmět matematika budou vyučovat podle nové metody profesora Hejného.
Tato metoda založená na praktické manipulaci, argumentacích a logickém myšlení. Děti se touto metodou učí rády a matematika se stává více populární.
Když jsme s touto metodou začali, ani jsme nedoufali, že by se nám mohlo dostat té cti, aby sám zakladatel navštívil naši školu.
Tento sen se nám splnil. Ve čtvrtek 4. 10. 2018 naši školu pan profesor Hejný navštívil. Během dopoledne se zúčastnil vyučování matematiky ve třech třídách a sám také jednu vyučovací hodinu vedl.

Odpoledne svůj pobyt na naší škole ukončil pan profesor hodinovou besedou s učiteli, zástupci Klubu rodičů a školské rady. Podělil se při ní s námi o zásady ze kterých vychází jeho pedagogická činnost založená na pozorování a porozumění potřebám dětí. Bavili jsme se o kriteriích působení na žáky, o hodnocení žáků, o tom podle čeho se má posuzovat dobrá hodina, i o respektování 12 klíčových principů na kterých je metoda Hejného založena. Podělil se s námi o spoustu příběhu ze svého okolí a svěřil se nám, že jej v součastnosti velmi naplňuje pozorovat jeho malou pravnučku.

Nejen pro učitele, ale i pro žáky samotné to byl nezapomenutelný zážitek, který jsme si náramně užili. Panu profesorovi za jeho návštěvu velmi děkujeme a jsme moc rádi, že naši žáci ukázali, jak umí v hodinách matematiky přemýšlet, diskutovat a že z matematiky děti nemusí mít strach, ale velkou radost.

Zde je pár citací našich žáků:

„Ten pán se jmenuje stejně, jako ten, kdo napsal naše učebnice matematiky.“ (Robert)
„Pomáhal nám při práci a mohli jsme se s ním vyfotit.“ (Violka)
„Bylo to dobré, mohli jsme si udělat selfí.“ (Domča)
„Podepsal se nám a mohli jsme se s ním vyfotit.“ (Eliška)
„Na konci hodiny se s ním vyfotila celá třída.“ (Áďa)

Dopis s hodnocením návštěvy od prof. M. Hejného

Krnovský info 10/2018

text: K. Nováková, foto: R. Rudzinski, K. Handlíř

 

Nejnovější příspěvky
Archivy