Hádej, kdo přišel do jídelny …

Byli to žáci 8. C, kteří v rámci hodiny rodinné výchovy navštívili naši školní jídelnu. Jelikož právě probíráme zdravý životní styl, k němuž neodmyslitelně patří i zdravé stravování, rozhodli jsme se prozkoumat to, co se nás ve škole nejvíce týká.

Byli to žáci 8. C, kteří v rámci hodiny rodinné výchovy navštívili naši školní jídelnu. Jelikož právě probíráme zdravý životní styl, k němuž neodmyslitelně patří i zdravé stravování, rozhodli jsme se prozkoumat to, co se nás ve škole nejvíce týká. Nejdříve jsme se věnovali školnímu bufetu, seznámili jsme se s pamlskovou vyhláškou a tu jsme pak prodiskutovali s naší paní bufetářkou. Potom jsme si zkusili vytvořit nabídku potravin, která by mohla náš bufet obohatit a zároveň odpovídala pamlskové vyhlášce a nebylo to vůbec snadné.

Dalším zájmem našeho zkoumání byla právě školní jídelna. Nejdříve jsme si sepsali, co nám v jídelně chutná a co ne, potom jsme vytvořili návrh, co by pestrost jídelníčku ještě obohatilo. A právě s tímto jsme se vypravili do naší školní jídelny. Paní vedoucí nás seznámila s některými normami, prozradila nám, jak se sestavuje jídelníček, co všechno musí paní kuchařky učinit, než se oběd dostane na náš talíř a taky to, jak je mrzí, když pak jejich práce končí v kyblíku na zbytky.

Nakonec jsme mohli nahlédnout i do kuchyně, kde se všechna ta jídla pro nás připravují. Někdy je dobré se na věci podívat i z druhé strany, ono totiž není vůbec jednoduché uspokojit chuťové buňky tolika strávníků.

Paní Krůčkové moc děkujeme za ochotu a paním kuchařkám za snahu, aby každý to své oblíbené jídlo v naší jídelně alespoň čas od času našel.

Text a foto: M. Handlířová

Archivy