Mistrovství České republiky školních týmů 2019

Ve dnech 17.6. – 19.6. se konalo mistrovství České republiky školních týmů. Celá akce se konala v Kongresovém centru ve Zlíně. Naše škola zde měla zastoupení jak v kategorii mladších žáků 1. – 5. tříd, tak i v kategorii žáků 6. – 9. tříd. Probojovat se na tuto velkolepou akci je úspěch sám o sobě a nasadit hned dva týmy v obou kategoriích už o něčem svědčí.

Ve dnech 17.6. – 19.6. se konalo mistrovství České republiky školních týmů. Celá akce se konala v Kongresovém centru ve Zlíně. Naše škola zde měla zastoupení jak v kategorii mladších žáků 1. – 5. tříd, tak i v kategorii žáků 6. – 9. tříd. Probojovat se na tuto velkolepou akci je úspěch sám o sobě a nasadit hned dva týmy v obou kategoriích už o něčem svědčí. V kategorii mladších žáků nás reprezentovali: Matěj Jaššo, Damián Ziakas, Oskar Daněk a Tadeáš Stříž. Od začátku jsme se považovali za černého koně soutěže a vše nasvědčovalo tomu, že minimálně udržíme naši nominační pozici, což bylo 6. místo. První den se hrálo 5 partií a celkem se nám dařilo. Chlapci přiznali, že občas mohli v dané partii přidat a získat nějaký ten bod navíc. Udržovali se stále v první desítce. Druhý den je čekala bitva ve 4 kolech. Dařilo se střídavě, ale na špici jsme mnoho neztráceli. Ještě před posledním zápasem jsme doufali v pověstnou „bednu“. Bohužel zasáhl osud a do cesty nám přihrál celkového vítěze z Frýdku – Místku. Kdo trochu šachy sleduje tak ví, že je to trochu jiná liga. Přesto jsme uhráli alespoň bod. Jelikož bodové rozdíly byly velmi malé, stačilo nám to „pouze“ na 12. místo, což pro kluky bylo trochu zklamáním. Na vítěze z Frýdku však ztratili jen 5 bodů a to musíme brát jako úspěch.
V kategorii žáků 6. – 9. tříd nás reprezentovali: Vít Anděl, Jan Šlachta, Petr Čech, Patrik Zámarský a Tomáš Novák. Chlapci byli nominováni jako 18. tým ze 30. Zde už byla opravdu velká konkurence, přesto se hoši nezalekli a oba dva dny podávali velmi dobré výkony. Největším protivníkem však byl čas. Hrálo se 2 x 20 minut a 5 vteřin na tah. Několik partií jsme tak prohráli na čas. Celkově jsme v kategorii starších žáků skončili na 22. místě, ale opět jen se ztrátou pouhých dvou bodů na první desítku a je třeba to brát v této konkurenci jako úspěch. Byla to každopádně velká zkušenost a krásný šachový zážitek. Pevně věříme, že se do Zlína v příštím roce opět podíváme. Chlapcům děkujeme za výbornou reprezentaci školy. Všechny výsledky a statistiky jsou k vidění na www.chess-results.com

Martin Klečka

Následující

Archivy