Šemík, Máj, Peníze, Libuše – co mají společného?

Jsou to symboly úterních zastávek expedice VVPP 2011. Hned po snídani jsme vyrazili po stopách Horymíra a jeho věrného koně Šemíka na Vyšehrad. Vyslechli jsme si zajímavý výklad Tesla teamu, který tak okolním českým turistům poskytl zdarma průvodcovské služby. Na místním hřbitově jsme si prohlédli hroby slavných českých osobností a už také víme, proč se jmenuje Slavín. Prohlídkou chrámu sv. Petra a Pavla jsme se s Vyšehradem rozloučili a vyrazili na další turistickou zajímavost hlavního města – Petřínskou rozhlednu.

   

V zrcadlovém bludišti jsme se pořádně nasmáli a pak už vystoupali po 299 schodech až na vrchol rozhledny. Výhled byl opravdu úžasný!

   

Po rychlém občerstvení jsme se vrátili zpět do centra. Čekala nás prohlídka České národní banky. V trezoru jsme si prohlédli výstavu "Lidé a peníze" – o vývoji platidel. Stáli jsme jen kousek od tuny zlatých cihel v hodnotě 836 milionů Kč. Každý z nás se pak pokoušel uzvednout jednou rukou zlatou cihlu o váze cca 12kg a v hodnotě 10,5 milionu Kč. Za správné odpovědi na otázky pana průvodce si Jan Z. odnesl 60 tisíc Kč a Adam Ž. dokonce 250 tisíc Kč. 

Po prohlídce ČNB jsme vyrazili na poslední dnešní zastavení – prohlídku Národního divadla. Divadlo jsme viděli od základních kamenů až po střechu, ze které byl nádherný výhled.

     

Po večeři nás čeká kulturní program. Divadelní představení "Zamilovat se" v divadle Kalich s Pavlem Zedníčkem a Janou Paulovou. 

 

Edit: Divadelní představení bylo jedna velká sranda na velmi vysoké úrovni. I když děti vítaly herce na jevišti slovy: "Jé, to je TEN ….., jé, to je TA…., ale jména dohromady nedaly. Snad jim pomůže společné foto, které pro nás zařídila paní zástupkyně. 

 

Poučení dne: Když tě v metru kontroluje revizor, zakřič "paní učitelko" on to nevydrží a pustí tě.

Hláška dne: patří paní průvodkyni v ND, která během výkladu zařadila větu "…já si taky mezitím vysmažím smsku."

Pochvala dne: Maminkám, které pravidelně sledují naše aktuální zpravodajství.

Sportovec dne: opět Ondra K. za sprint v metru.

Zážitek dne: osobní setkání s Pavlem Zedníčkem a Janou Paulovou. 

 

 

Archivy