Halloweenská bitva

Halloween jako Mikuláš? Dnešní americký Halloween je spíše záležitostí dětí a z původní až hororové atmosféry zbylo pramálo. Za okny domů svítí vydlabané dýně a mládež ve strašidelných kostýmech chodí od domu k domu s heslem „trickortreat“ (lumpárna nebo dárek). Existuje i nepřesný překlad, ale zato srozumitelný: „Koledu nebo vám něco provedu“.I páťáci volili variantu masek, karnevalu, svítících dýně, vtipů a vtípků a naschválů (samozřejmě jen v dobrém. A posuďte sami, jestli se nám to podařilo.

   

Víme, kde se tento svátek vzal, jaké jsou jeho hlavní symboly. Víme, jak přelstít ďábla nebo kde se vzaly svítící dýně. Známe i nejpodivnější zvyky Mexičanů,… Využili jsme také internetu ve třídách a pustili se po stopách legend Bloody Mary a dalších strašidelných pověstí.

    

„Oprášili“ jsme vědomosti z angličtiny, kde jsme na stanovištích plnily různé úkoly. Třídy jsme ještě dozdobili vydlabanými dýněmi, pokreslovali jsme nafouknuté balónky halloweenskými motivy nebo vystřihovali v řetězové vazbě netopýry.

   

Nejznámější hrou je vytahování jablek z kádě s vodou pomocí úst. Kdo si vytáhne jablko jako první, má štěstí. No kdo by ho nechtěl. Soutěžili jsme jako bezhlaví rytíři, krmili se marmeládou se zavázanýma očima, pro zlaťák „udělali cokoliv“ (lovili jsme mince pomocí úst z hromady mouky) nebo například strážili oheň,…

       

Na závěr bylo překvapení pro všechny:“Velká halloweenská moučná bitva!“ Ta se samozřejmě odehrála venku. Všichni zúčastnění házeli vzájemně po sobě mouku jakýmkoliv způsobem. Že to pro všechny byla báječná zábava, ukazují fotografie.  A co na to říkaly maminky, když musely prát to špinavé oblečení? Pro jistotu jsme se neptali…
     

 Bokischová L., Bánovcová M. a páťáci

Nejnovější příspěvky
Archivy