Bylinkové čajování

Pátek třináctého je pro některé magické datum, plné smůly. Né však pro děti III.oddělení školní družiny. Tyto děti se těšily na neobvyklé odpoledne ve školní kuchyňce. Jelikož se tento měsíc zabývají tématem: “ Ve zdravém těle zdravý duch“,domluvily jsme se na přípravě bylinkových čajů a jejich ochutnávce. 

Pátek třináctého je pro některé magické datum, plné smůly. Né však pro děti III.oddělení školní družiny. Tyto děti se těšily na neobvyklé odpoledne ve školní kuchyňce. Jelikož se tento měsíc zabývají tématem: “ Ve zdravém těle zdravý duch“, domluvily jsme se na přípravě bylinkových čajů a jejich ochutnávce.

Děti se rozdělily do čtyř skupin, ve kterých společně pracovaly. První skupinka přebírala šípkové plody, které jsme  nasbíraly na říjnových vycházkách a posléze usušily. Odstříhávaly stopky a mušky, aby se tyto plody mohly rozdrtit a po deseti minutách vaření nám vydaly svůj poklad v podobě lahodného hustého čaje načervenalé barvy, obsahující velké množství vitamínu C.

Ostatní skupinky vykrajovaly z těsta sušenky cookies  ( těsto z ovesných vloček a kokosu) ve tvaru sněhuláka, ryby, srdce, jablka a hrušky. Tyto jsme upekly a ihned jsme si na nich pochutnávaly jako přílohy k bylinkovým čajům. Děti se dověděly, že lípový čaj je vhodný na pocení a snížení horečky, bezový na posílení imunity a heřmánkový na pročištění organismu a pro snížení bolesti v krku. Své rodiče pohostily čajem dle jejich výběru, sušenkami a nechyběl ani med. Jako motivaci k tomuto odpoledni si děti malovaly vodovými barvami konvičku s „ kouzelným“ bylinkovým čajem a hrníčkem dle svých představ, který způsobuje samé jedničky.

Toto téma zakončíme námětovou hrou: “Na nemocnici“, kde si děti nacvičí ošetřování různých úrazů a nemocí, vystřídají se v rolích lékařů, zdravotních sestřiček, pacientů, rodičů a lékárníků. Myslím, že se nám společné odpolední čajování vydařilo.

Text: D. Gebauerová

Archivy