Víno se nemusí jenom pít

V hodinách chemických praktik žáci pravidelně provádějí pokusy a seznamují se s různými látkami a jejich vlastnostmi. V minulých praktikách si žáci ověřili, že víno opravdu obsahuje alkohol neboli líh. Nejdříve se seznámili s jeho vlastnostmi a jednu z nich využili k jeho identifikaci. Touto vlastností je hořlavost alkoholu.

V hodinách chemických praktik žáci pravidelně provádějí pokusy a seznamují se s různými látkami a jejich vlastnostmi.
V minulých praktikách si žáci ověřili, že víno opravdu obsahuje alkohol neboli líh. Nejdříve se seznámili s jeho vlastnostmi a jednu z nich využili k jeho identifikaci. Touto vlastností je hořlavost alkoholu.

  

Žáci si sestavili jednoduchou aparaturu, do které nalili bílé víno. Baňku zezdola zahřívali až k varu vína. Při teplotě 78 °C se jim začal uvolňovat alkohol. Ten unikal trubičkou v podobě par, které žáci zapálili. Pokud jim páry hořely, dokázali tím, že víno obsahuje alkohol.

 

Tento pokus se všem velmi líbil a podle reakcí žáků si v hodině praktik zažili i trochu legrace. Přesvědčili se, že chemie není jen o učení se spousty vzorců, ale že se při ní dá i trochu pobavit.

Všem žákům se pokus zdařil, i když někteří měli ze začátku malé „technické problémy“.

Mgr. Irena Štěpánková

Archivy