SAH se dožil prvních narozenin a umí se soustředit

Na počátku byl vtip! Ten vtip sice nebyl příliš vtipný, smál se mu pouze učitelský tandem Šiffner / Kopeček, ale zato se z toho vtipu nečekaně narodil SAH (Soubor alternativní hudby).

Na počátku byl vtip! Ten vtip sice nebyl příliš vtipný, smál se mu pouze učitelský tandem Šiffner / Kopeček, ale zato se z toho vtipu nečekaně narodil SAH (Soubor alternativní hudby).

Stylem vedení pokus / omyl, který SAH v jednu chvíli málem ani nepřežil, se oběma zmíněným učitelům podařilo během jednoho roku rozjet poměrně ambiciózní projekt vlastního hudebního orchestru ZŠ Janáčkovo náměstí. Nesmělé a nezkušené loňské začátky jsou tytam a z malé skupiny se zrodil dvacetičlenný orchestr. Ano, SAH slaví v letošním listopadu své 1. narozeniny! Za sebou má nejen rozpačité začátky, ale i několik povedených vystoupení, přičemž to poslední, naprosto fenomenální, proběhlo loni v červnu v polském Prudniku před zcela zaplněným sálem naší partnerské školy Gimnazium n.1 Prudnik.

Nárůstem počtu hudebníků došlo k tomu, že SAH je najednou schopný zvládnout zajímavější a zároveň náročnější hudbu. V novém složení se mu podařilo během pouhých dvou měsíců secvičit dvě zcela nové skladby, a to světoznámou písničku Moonlight Shadow od Mikea Oldfielda, a staroanglickou baladu Scarborough Fair. Výběr skladeb byl předem promyšlený, neboť již na konci předchozího školního roku vznikl nápad na spolupráci s Pěveckým sborem ZŠ Města Albrechtice, který vede paní učitelka Veronika Glötzerová.

Po menším organizačním běsnění všech tří zmíněných učitelů pak konečně nastal dlouho očekávaný okamžik, kdy se SAH vydal v pátek 2. 11. odpoledne ve dvou cestovatelských vlnách do Města Albrechtic na své zcela historicky první soustředění!

Novým domovem SAHu se z 2. na 3. 11. stala tělocvična ZŠ Města Albrechtice. Po příjezdu nikdo nedostal šanci se ani pořádně rozkoukat a už nastala tvrdá, soustředěná hudební dřina. SAH cvičil společně se sborem několik dlouhých hodin, dokud všem třem učitelům nepřipadlo, že už se to dá docela jakž takž poslouchat.

Velice náročné a únavné odpoledne i večer bylo uzavřeno několika společenskými hrami, při nichž se oba soubory, včetně učitelů, dobře pobavily a odreagovaly. To těžší totiž mělo teprve přijít!

V sobotu 3. 11. vypuklo všeobecné vstávání už v 7:30, neboť na dopolední hudební zkoušku se měl dostavit sám ředitel ZŠ M. Albrechtice, pan Karel Knapp. Pan ředitel přinesl kameru a několikrát za sebou si natočil vše, co jsme doposud secvičili, aby z toho mohl sestříhat hudební video. Ostuda se naštěstí nekonala, hudebníci i zpěváci podali dobrý výkon, přesněji řečeno dobrý výkon nato, že měli na společné secvičení pouze jeden den.

Soustředění SAHu proběhlo hlavně ze dvou důvodů, jednak se konečně sešli všichni „sahisti“, aby si společně zahráli, neboť zkoušky SAHu probíhají na dvě skupiny, a za druhé, 30. 11. čeká SAH a Pěvecký sbor společné vystoupení na albrechtickém náměstí v rámci adventního koncertu, čímž samozřejmě zveme všechny příznivce. Přijďte se podívat, co všechno už zvládneme, a jak všem v Albrechticích vytřeme zrak!

Na závěr je potřeba zmínit, že tohle je teprve začátek. SAH v letošním školním roce čeká ještě několik vystoupení. Rozhodně se nemíníme vzdát další spolupráce s albrechtickým pěveckým sborem, kterému tímto děkujeme, že nám zajistil střechu nad hlavou i pohodlí, a také se pokusíme navázat spolupráce další, třeba s polskými partnery. Odměnou „sahistům“ za tvrdou dřinu pak bude skvělý pocit z dobře odvedené práce a taky spousta zážitků, které je potkají na společných hudebních cestách, kterých bude ještě dost.

Video záznam ze sobotní zkoušky, který natočil ředitel ZŠ M. Albrechtice K. Knapp zde.

Text a foto: J. Šiffner

Archivy