Olympiáda z jazyka českého

Konec kalendářního roku není jen čas blížících se Vánoc, ale i dobou ověřování znalostí z jazyka českého a dovedností práce s textem. Letošním soutěžícím z osmých a devátých ročníků nestačily znalosti, ale museli přemýšlet nad textem, jeho obsahem a nad významem slov a formulací vět.

Konec kalendářního roku není jen čas blížících se Vánoc, ale i dobou ověřování znalostí z jazyka českého a dovedností práce s textem.

Letošním soutěžícím z osmých a devátých ročníků nestačily znalosti, ale museli přemýšlet nad textem, jeho obsahem a nad významem slov a formulací vět.

Druhá část patřila slohové práci a zadání ….. za to ti patří dík, dalo mnohým podnět k velkému zamyšlení. 

“… I když je mi patnáct, jsem údajně puberťačka a věčně ji otravuji, nevadí ji, když se k ní přijdu vyplakat. Ať už s odřeným kolenem nebo zlomeným srdcem. Moje máma je můj táta. Moje máma je má nejlepší kamarádka. Věří ve mne a za to ji patří dík.”   (Marta Černá)

“… Vždy, když se řekne moje maminka, představím si tu usměvavou starostlivou a láskyplnou osobu, která se o mne každý den stará. Vždy mne ve všem podporovala, i když to byla hloupost, nikdy nade mnou nezlomila hůl a nikdy ji nezlomí. Neexistuje ani vteřina, aby na mne a bratra nemyslela. Snad ani okamžikem nechtěla nic jiného, než abychom si žili v pohodě a radosti. Kolik dní a kolik nocí dělala věci pro nás a to nemluvím jen o vaření a praní. Čiší z ní jen samá radost a vůle pomáhat ostatním.”   (Daniel Křapa)

Slohové práce dosáhly velké úrovně a tak jsme udělili i zvláštní cenu za slohovou práci, kterou dostala Daniela Kocubová z 8. M.

Po sečtení obou částí se na předních místech umístili tito žáci:

1. místo Daniel Křapa /9.M/
2. místo Marta Černá /9.M/
3. místo   Adéla Havlíčková /9.M/

Do okresního kola postupují žáci z prvého a druhého místa.

Všem soutěžícím děkujeme a vítězům přejeme hodně úspěchů v okresním kole.

text: J. Hlaviznová

Archivy