Parlamenťáci lyžují

Dne 6.1 jsme měli sraz před školou, všichni se náramně těšili, ale ovšem jeden háček to mělo – den před naším odjezdem se zavřela sjezdovka kvůli špatným podmínkám do odvolání. Nikdo nevěděl, jak to vůbec bude a jestli nám počasí dopřeje sníh, ale to nám bylo celkem jedno.

Dne 6.1. jsme měli sraz před školou, všichni se náramně těšili, ale ovšem jeden háček to mělo – den před naším odjezdem se zavřela sjezdovka kvůli špatným podmínkám do odvolání. Nikdo nevěděl, jak to vůbec bude a jestli nám počasí dopřeje sníh, ale to nám bylo celkem jedno, jeli jsme za zábavou a taky si to pořádně užít. Když jsme se rozloučili s rodiči, nastoupili do autobusu a hurá pryč. Ani tam nechyběla legrace.

Po příjezdu do Vrbna pod Pradědem jsme se ubytovali ve skromném, ale útulném penzionu. Po ubytování do pokojů, jsme se šli podívat na svah. Všude bylo zeleno, jen „náš“ kopec byl alespoň trochu bílý. Smutní jsme se vrátili po nějakém čase zpět na penzion. Bylo nám řečeno, že dnes už nepůjdeme lyžovat. Asi po hodině nám začal padat sníh, padal celý týden, což bylo něco úžasného. Nadšeni jsme se oblékli a vyrazili nahoru. Po příchodu nahoru nás zavedli do menší boudy, ve které měli nachystané naše snowboardy a lyže. Poté si nás rozdělili do družstev a týdenní výcvik mohl začít. Postupně jsme se poznávali i s Polskými kamarády, večer nás čekal společný program, při kterém jsme měli přednášky a rozdělování služby na následující den.

Ráno po snídani jsme se oblékli a vyrazili znovu na svah. Každou skupinu čekalo něco jiného. Na každém z nás bylo vidět, že si to neskutečně užíváme, dokonce i Paní učitelka. Abyste si nemysleli, že jsme se jen celý týden ulívali, tak jsme i řešili nějaké akce. Každý večer jsme se scházeli s Poláky. Bylo to moc super, když nám moc nerozuměli, měli jsme polskou překladatelku Karolínu, která uměla česky. Nebo se normálně domlouvali anglicky. Každým dnem jsme se učili něco nového, bavili jsme se jen, jak to šlo. Večer jsme si zahráli bowling, ve kterém nás Paní učitelka porazila, a to ho prý ani nikdy nehrála. Ve středu byl odpočinkový den, jelo se do Wellness centrum v Bruntále a poté jsme se mohli dobrovolně zúčastnit večerního lyžování. Ve čtvrtek už snad všechny skupiny jezdili volně a večer byl opět program. V pátek ráno se jelo do Karlovy Studánky, kde jsme ji prošli, Poláci ochutnali vodu a udělali jsme pár fotek. Poté jsme hned jeli zpět autobusem na svah. Odpoledne jsme se domluvili, že my holky si vezmeme trenky a kluci si také něco vymyslí, na helmy jsme si nalepili balonky a tak jezdili celý zbytek dne. Byly i závody a vrácení půjčených lyží. Pomalu jsme se balili a večer šli na poslední společný program celého týdne. Čekalo nás předání diplomů, malých drobnostípoháru Dominiku Mužíkovi za 1. místo v závodě v kategorii kluků. Poté nám promítali fotografie za celý týden a později nastala diskotéka, kterou si každý užil. Rozloučili jsme se s Poláky a šli na penzion. Ráno 12.1 jsme se vraceli domů. Tento týden nás hodně naučil, hodně nám toho dal. Byl to pro nás velice krásně prožitý týden.

Chtěli bychom poděkovat všem, kteří se na tomhle podíleli, jak Paní učitelce, která to s námi vydržela, tak i Panu Mgr. Oldřichovi Mičanovi za skvělou organizaci, a hlavně instruktorům, bez kterých by to nešlo! Hodně nás toho za ten týden naučili a za to jsme jim vděční.

Projekt byl spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj, „Překračujeme hranice“.

Archivy