Šachový turnaj na naší škole

V sobotu 12. října proběhla na naší škole Velká cena Krnova mládeže v šachu. Ve velmi silné konkurenci, kdy se ve všech třech kategoriích sešla špička okresu, se našim šachistům dařilo nad očekávání dobře.

V sobotu 12. října proběhla na naší škole Velká cena Krnova mládeže v šachu.Tento turnaj byl vypsán v kategoriích: benjamínci, mladší žáci a starší žáci. Zúčastnili se ho mladí šachisté z Bruntálu, Rýmařova, Vrbna, M. Albrechtic, České Vsi u Jeseníku, Zlatých Hor, Krnova, Opavy, Malých Hoštic a polské týmy z Rybniku a Brzegu. Ve velmi silné konkurenci, kdy se ve všech třech kategoriích sešla špička okresu, se našim šachistům dařilo nad očekávání dobře.

V kategorii starších žáků se razantně mezi okresní špičku zařadil Honza Janalík, který svým 4. místem a ziskem 4,5 bodů velmi překvapil. Před nim se umístili hráči s Elem kolem 1500. Skvěle zvládnutá partie proti Jurkowské /SKS Orlik Brzeg Elo 1400/ byla ukázkou chladnokrevné, předem připravené lstivé strategie. V této silné kategorii získal Daniel Choma 3 body a Dan Kriško 2 body. Oba vědí, jak jim některé partie díky drobným chybám zbytečně nevyšly.

V kategorii mladších žáků scházelo našemu reprezentantovi Vítku Andělovi půl bodu od medaile. I tak je jeho 5. místo skvělé. Před nim se umístila silná 3-členná enkláva z M. Albrechtic, doplněná skvělou šachistkou z Vrbna. 12. příčku obsadil Jakub Frank se 3 body. Určitě bylo v jeho silách získat bodík navíc.

Na kategorii benjamínků jsem se osobně nejvíce těšil, nejen proto, že se sešla kompletní okresní špička a dva skvělí polští šachisté, ale hlavně očekávání, jak si povedou v tomto 21 členném poli naši nejmenší, kteří mají sebevědomí na rozdávání. O obrovské konkurenci svědčí i to, že loňský suverénní přeborník okresu Tomáš Grček se umístil až na 8. místě. Výborný výkon podal Jan Šlachta, který se 4,5 body obsadil vynikající 5. místo (oba poláci skončili v této kategorii na 1.-2. místě). Se svým výkonem je určitě spokojený i Tomáš Novák – jeho 4 body jsou zasloužené. Do okresního 10. místa se probojovali František Blažek, Petr Čech a Honza Grigor (3, resp. 3,5 b.). Danielu Jonášovi uteklo čelní umístění pouze o 0,5 bodíku. Jeho partii, kterou jsem sledoval, hrál nesmírně dobře a byl postavením i materiálově na jasnou výhru – jediná chybička v závěru a radoval se překvapený soupeř. Adam Bednárek, Ondra Weczerek a Ondra Fišar, začínající šachisté, získali 2, resp. 2,5 body, což na začátek není vůbec špatné.

Tento turnaj jasně ukázal, že pomalu „vystrkujeme růžky“ a postupně se dostáváme do okresní elity. Hodně napoví okresní přebor škol 4-členných družstev, který proběhne 6. 12. 2013 ve Vrbně p. P. „Janáčkovce“ bude reprezentovat 1 družstvo starších žáků (6. – 9. třída) a dvě družstva mladších žáků (2. – 5. třída).

Děkuji všem za skvělou reprezentaci nejen školy, ale taky šachového kroužku a města Krnova.

Ing. Karel Handlíř – vedoucí šachového kroužku

Archivy