Úterý

Nemožné hned, zázraky na počkání

Svítí sluníčko, norský server se tentokrát netrefil, venku není 10, ale alespoň 18 stupňů celsia. Takže hurá ! Tílka a kraťasy na sebe a nezapomenout na opalovací krém. Za Šemíkem vyrážíme včas ! Nakoupíme něco slaného, abychom kompenzovali sladkou chuť čokolády, která nás dnes čeká.
Dorazili jsme na Vyšehrad připraveni nasávat atmosféru dávné historie. Hlavou nám běží myšlenky na Horymíra, ale odkud skákal nás příliš nezajímá. Asi proto, že v referátu jsme se toho opět moc nedozvěděli. Hlavně, že jsme je zadávaly 2 měsíce dopředu a děti je připravují večer předem!

Vzhledem k tomu, že převaha účastníků je z matematické třídy, rozhodly jsme se zadat jim slovní úlohu.
Na Slavíně je pohřbeno x slavných osobností.
1. Zjisti číslo x.
2. Spočítej průměrný věk pohřbených osobností
3. Kolik procent z čísla x zemřelo mladší než 50 let.

Byly jsme připraveny téměř na všechno, ale že nám to odevzdají za 20 minut spočítáné …. to nás opravdu dorazilo. Jediný problém, se kterým se zpočátku potýkali byl, jestli mají počítat jen hrobku Slavín, nebo celý hřbitov. (Zítra to zkusíme zopakovat na židovském hřbitově. Doufáme, že překlad textu je zaměstná o trochu déle).

Druhý, podle nás podstatně jednodušší úkol byl, najít náhrobek osobnosti, která něco znamená pro celou skupinu, a vyfotit se u něj. Splnění tohoto úkolu jim trvalo podstatně déle.

Po nábřeží jsme došli až ke Karlovu mostu. Čekala nás úžasná projížka po Vltavě s malým občerstvením a poutavým komentářem a pak prohlídka muzea, kde s vydatnou pomocí průvodce všichni vyplnili pracovní listy.

Zrychlený přesun k čoko muzeu se moc nepovedl. (stále se potýkáme s problémem – sebesložitější úkol této skupině nedělá žádný problém, ale zvládnutí jednoduchých pokynů jako – jdeme rychle, nesedejte si, na eskalátoru stojíme vpravo, nechoďte ve středovém pruhu, je jen pro kola – to je věc neřešitelná). V muzeu jsme absolvovali zkrácenou prohlídku a pak už jsme s plnou pusou belgických pralinek začali tvořit vlastní obrázky. Některé byly abstraktní, jiné přesnými kopiemi originálů. Hlavní bylo, že si všichni zkusili pracovat s tekutou čokoládou …. a hlavně, co jim zbylo, mohli sníst. 

Na Václavském náměstí jsme se připletli ke kampani Radka Johna, který se s námi hned chtěl fotografovat. Máme první celebritu ! 

Lov na celebrity pokračoval na divadelním představení “Drahouškové”, kde naši drahoušci ulovili Pavla Zedníčka a Jiřího Kouhouta.

Hodnocení dne podle skupiny: Tygřice

Už jsme se moc nachodili
i když jsme tu jenom chvíli.
Nohy bolí víc a víc,
každý den vyrážíme do ulic.
Na Vyšehradě jsme byli,
rotundu jsme nepoznali
s bazilikou jsme ji spletli,
učitelky už z nás kvetly.
Na lodi jsme byli taky,
Vltavy bylo všude mraky.
V čoko muzeu byli jsme,
pralinky z Belgie vzali jsme.
Čokošku jsme udělali,
s jezením jsme pospíchali.
Vedro bylo veliké,
čokolády tekuté.
Divadlo v 7 začalo,
nás to moc bavilo,
i přes to, že jsme byli dost unavení,
herci se snažili o větší pobavení.
V posteli teď ležíme,
do básničky shlížíme,
píšem Vám tu informace,
jak se dobře máme v Praze.

Fotografie dne

Předchozí

Následující

Archivy