Mit Ode an die Freude

Dne 5. května 2014 se na naší škole konalo školní kolo olympiády v jazyce německém. Své síly se rozhodlo změřit celkem 42 žáků, kteří propadli kouzlu jazyka německého a studují němčinu jako svůj druhý cizí jazyk, část žáků jako nepovinně volitelný předmět. Svého úkolu se všichni účastníci německé olympiády zhostili se ctí.

Mit Ode an die Freude

„Deine Zauber binden wieder,
was die Mode streng geteilt,
alle Menschen werden Brüder,
wo Dein sanfter Flügel weilt.
Wem der große Wurf gelungen,
eines Freundes Freund zu sein…“

Friedrich Schiller

Dne 5. května 2014 se na naší škole konalo školní kolo olympiády v jazyce německém. Své síly se rozhodlo změřit celkem 42 žáků, kteří propadli kouzlu jazyka německého a studují němčinu jako svůj druhý cizí jazyk, část žáků jako nepovinně volitelný předmět. Svého úkolu se všichni účastníci německé olympiády zhostili se ctí. Plněním zadání nezískali jen potřebné body do soutěže, ale především cenné zkušenosti a nové vědomosti. Přispěli tak ke zdokonalení sebe sama a posunuli se opět o kousek dál. A to je důkaz, že němčina „žije“! V letošním roce jsme žáky rozdělili na tři skupiny podle úrovně znalostí. První skupinu tvořili začátečníci, druhá skupina sestávala z žáků sedmého ročníku, kteří se věnují němčině v rámci nepovinného předmětu. Žáci 8. a 9. ročníku řešili zadání pro pokročilé.

Žáky čekal nesnadný úkol, a sice, „poprat se“ s německým textem, posoudit správnost informací, doplnit do vět podle smyslu vhodná slova a části vět, odhadnout, v jakém prostředí se odehrává příslušný rozhovor, dalším úkolem bylo poskládat chronologicky části pohádky, poradit si s obrázkovou housenkou, pokročilí bojovali se slovesnými tvary, přivlastňovacími zájmeny, předložkovými výrazy, číslovkovými přesmyky a koncovkami přídavných jmen.

Za nejsložitější považovali účastníci olympiády přiřazování textů k synonymním heslům, posuzování informací formou „richtig – falsch“ a části textů, do nichž museli co nejpřesněji doplnit vhodná slova.

Jako nejpříjemnější úkol hodnotili bojovníci práci s ilustrovaným česko-německým slovníkem, jenž jim pomáhal vyřešit zadání „obrázkové housenky“.

Ptáte se, kteří němčináři naší školy patří k těm nejúspěšnějším?

I. Kategorie / začátečníci/

1.místo    Richard Masař 8.B
2.místo Jana Kánská 8.M
Monika Janková 8.M
Eliška Marková 6.M
Michal Urban 8.M
3.místo Johana Handlířová 8.M
Veronika Studničková    6.M
4.místo Michal Gebauer 8.B
5.místo Simona Kramná 8.A
Matěj Zouhar 8.A

II. Kategorie / pokročilí, němčina jako nepovinný předmět/

1.místo    Eliška Jursová 7.M
2.místo Nikolas Malík 7.B
3.místo Sára Vysloužilová          7.M
4.místo Pavla Semianová 7.M
5.místo Anna Smékalová 7.M

III. Kategorie / pokročilí, žáci 8. a 9. ročníku /

1.místo    Adéla Ptašniková 8.B
2.místo Kamila Kubesová          8.M
3.místo Nela Kavická 8.M
4.místo Ivana Holubová 8.M
5.místo Sára Fusková 8.A
Jiřina Kozmerová 8.A

Všem účastníkům olympiády děkujeme, a přejeme mnoho štěstí a úspěchů v dalších soutěžích.

Text a foto: Kamila Lukszová

Předchozí

Následující

Archivy