Vítejte v klubu kuchtíků!

Nemusíme perfektně držet vařečku, znát zpaměti stovky receptů, rozpoznat vepřové od hovězího, aby nás vaření bavilo. Neumíme ani dokonale namazat chléb, ale „ stát“ u sporáku nás baví.

Nemusíme perfektně držet vařečku, znát zpaměti stovky receptů, rozpoznat vepřové od hovězího, aby nás vaření bavilo. Neumíme ani dokonale namazat chléb, ale „ stát“ u sporáku nás baví.Chceme se s Vámi podělit o naše zážitky a doporučit Vám některé vyzkoušené a zaručené recepty. Spojili jsme se proto se školním časopisem „Janáčkův expres“, do něhož budeme každý měsíc přispívat několika recepty, které budou motivovány mezinárodní kuchyní. 

Pro první příspěvek jsme připravili jednoduché recepty Velké Británie. Náš první příspěvek nás motivoval pochmurným podzimním počasím a anglickým „čajem o páté“. V časopise se můžete seznámit s 10 pravidly, jak na to. Co se tam ale nedozvíte – jak dopadl věčný spor, zda naléváme čaj do mléka nebo mléko do čaje. Ten Vám prozradíme právě teď. Tento spor má jednoduché řešení: Samotný důvod, proč Britové pijí čaj s mlékem, pramení z praktických důvodů. Místní manufaktury totiž neuměly vyrábět kvalitní porcelán, a tak hrozilo, že by při nalití horkého čaje do šálku došlo k popraskání glazury nebo prasknutí šálku (tentokrát za to NDR nemůže). Proto nejprve nalili do šálku mléko a pak následoval čaj, čímž šálek ochladili. V době, kdy už technologie výroby porcelánu pokročila, se uchýlili k opačnému postupu.
Na Vánoce však zůstaneme u českých tradic. V dalších měsících se můžete seznámit s báječnými recepty z Mexika, poznáte, proč je v Bulharsku důležitá celá rodina u jídelního stolu, vyzkoušíme tradičně zajímavé recepty z USA, prozradíme Vám nejoblíbenější koláč první dámy USA Michelle Obamové a mnoho zajímavého.
Když to zvládnou druháci a třeťáci školní družiny ze zájmového kroužku „Vaření“, zvládnete to určitě i Vy. Pište do školního časopisu Vaše zážitky, nápady nebo různé variace na naše recepty.
Že stojíte poprvé u trouby? Nevadí! Máme řešení. Naše recepty jsou velmi jednoduché. Ohromte své kamarády nebo rodinu. Držíme Vám palce. A dobrou chuť!

Bokischová L.

Archivy