Muzejní čtvrtek a Hyde Park

Ráno vypadáme někteří unaveně a předsvědčujeme pedagogický dozor, že zdání klame, že je to tím, že opět začíná škola, a ne tím, že jsme šli pozdě spát . Úsměvy na tvářích se nám rozzáří poté, co si uvědomíme, že do školy jdeme naposled. Ve škole dnes přichází změna v podobě výměny lektorů, super, zase něco nového. Přesně v poledne se se školou a lektory loučíme a odcházíme, se zamáčknutou slzou v oku, k autobusu.

Sluníčko nám opět svítilo do oken celé dopoledne a my očekáváme, že v tom bude pokračovat i během odpoledního programu. Čeká nás návštěva Natural History Museum a Science Museum a procházka Hyde Parkem. Kolem půl druhé stojíme u prvního z muzeí a domlouváme strategii prohlídky. Po prvním pokynu držet se pohromadě zjišťujeme o chvíli později, že to asi nebude ono. Muzeum má 4 zóny: červená (planeta Země), modrá (živočichové), zelená (rostliny), oranžová (Darwinova teorie) ve dvou patrech. Hned v první zóně jsme se roztrhali. Přirozeně, každého zajímá něco jiného. Změna taktiky přichází po půl hodině, dostáváme tedy rozchod na půl hodiny, ať si muzeum prohlídneme sami. I tento pokyn selhává, neboť se to nedá stihnout, vše si prohlídnout, možná snad proletět, ale k tomu nám chybí křídla. Další změna taktiky přichází záhy. Kdo si chce muzeum prohlídnout celé, má možnost zůstat ještě další 1,5 hodiny. Kdo chce do Science Musea, jde s panem ředitelem a průvodkyní. 10 odvážlivců se rozhodlo a vydalo se prozkoumat technické vymoženosti světa: letadla, rakety, elektrotechniku atd. Nejvíce je na místě nadchla část, kde si mohli vyzkoušet fyzikální a chemické pokusy. Nutno podotknout, že obě muzea jsou interaktivní, a to se nám líbí. Ale také obrovské a lze se v nich jednoduše ztratit (a to nejen v muzeu, ale i cestou k němu – i když jsou obě vedle sebe, musíme se vydat správným směrem), no co už. I přes všechny nástrahy se nám muzea líbila.

Cestou z muzeí procházíme Hyde Parkem k nejrušnější obchodní třídě Oxford street, dlouhé asi 5 km. Procházka je to hezká, ale nejvíce se těšíme, až dojdeme k Marble Arch (zbytek původního vchodu do Buckhinghamského paláce – říkáme mu oblouk) a dostaneme rozchod. Hodina nám musí stačit, sice brbláme, že je to málo, ale co už. V šest nasedáme do autobusu a jedeme k rodinám. Čeká nás večeře, ale i poslední večer v náhradních rodinách. Musíme se sbalit a ráno být připraveni k odjezdu domů. Zítra nás čeká náročný den.

Vaši bodyguardi 🙂

Archivy