Vytvořte si své tradice a zvyky

Smysl Vánoc spočíval především ve vzájemné úctě, lásce a přátelství. Byl dobou, kdy se scházela celá rodina pohromadě u svátečně prostřeného stolu. Málokteré období v běžném roce je opředeno tolika pověrami, zvyky a tradicemi jako jsou právě Vánoce.

Smysl Vánoc spočíval především ve vzájemné úctě, lásce a přátelství. Byl dobou, kdy se scházela celá rodina pohromadě u svátečně prostřeného stolu. Ještě než mohli všichni zasednout společně u jednoho stolu, předcházel všemu velký úklid. Málokteré období v běžném roce je opředeno tolika pověrami, zvyky a tradicemi jako jsou právě Vánoce. A jakkoliv je to kacířské, vězte, že se naše Vánoce neustále vyvíjejí. Některé tradice zanikají a jiné naopak vznikají.

U nás je za vrchol Vánoc považován Štědrý den, 24. prosinec, coby předvečer samotné slavnosti, do Vánoc je někdy zahrnována i doba adventní, která Vánocům předchází. V současné době se však původní, náboženský význam Vánoc vytrácí a Vánoce se považují i za jeden z nejvýznamnějších občanských svátků.
My před Vánocemi nezapomínáme ani na zvířátka. Už se stalo tradicí v předvánočním čase přinést plno rozmanitých dobrot i zvířátkům. Tentokrát jsme měli cestu ke krmelci, ale krmelec už na svém místě nestál. Každý si našel nějaký strom a zvířátkům připravil hostinu podle své fantazie.
Bylo nádherné počasí, jako bychom si ho vyčarovali. V připravených zvířecích maskách jsme si trochu zasoutěžili a jako odměna na nás čekalo na ohni dozlatova vypečené, na povrchu jemně zkaramelizované, a tak křehce vypadající „maršmelou“. V zimě nám to chutná ještě více. Tuto tradici si chceme udržet i nadále.

Bokischová L., 3. a 6. odd. ŠD

Archivy