Králové, prezidenti a senátoři

Co mají společného? To netušil nikdo z nás, když jsme ráno vyrazili z hotelu na další poznávačku Prahy, až do doby než jsme stanuli u Prašné brány a dozvěděli se o Královské cestě.

Pomalým tempem jsme procházeli Celetnou ulicí kolem Domu u Černé Madony na Staroměstské náměstí. Pracovní listy, které jsme dostali k vypracování, se nám moc nelíbily, ale k jejich vyplnění jsme dostali tolik očekávaný rozchod (asi na necelou hodinu). Největší záludností byl sraz na zeměpisné souřadnici. Po odbití orloje (některé to vůbec nezajímá, byť jsou v Praze poprvé a možná naposled) všichni stojí na poledníku, jen P.T. hledá rovník (to asi půjde daleko…). Pojmy jako spěcháme, či zrychlený přesun, nám nic neříkají (to vedro nás asi zpomaluje a ztrácíme skupinu) a opět přicházíme ke Karlovu mostu roztrhaní na několik skupin…pořád se hledáme. Přejdeme přes Karlův most, kde váháme, jestli pod ním teče Vltava či Labe a přicházíme k Chrámu svatého Mikuláše. Na dotaz, co to je, se dozvídáme, že nějaký dům. Asi rodinný, ne? 

Vystoupáme Nerudovou ulicí až k domu u Dvou Slunců, kde žil Jan Neruda. Na otázku, kterou ulicí jsme to šli? P.T. odpovídá: “To nevím, já jsem rád, že jsem to vylezl.”
B.H. se chce vrátit na hotel osprchovat. Výborný nápad!
Jaké ambasády jsou v Nerudově ulici? Pokoj 213: “Italská a Romská”
Dorazili jsme na Hrad. Stejnou cestou jako čeští králové! Ti se ale vezli. Nás už bolí nožičky.
(Marcelko, nejsou zvyklí chodit!)
Posedali jsme na schodech u chrámu sv. Víta a vytáhli vlastní zásoby jídla. Kdo ale může říct, že obědval na Hradě? My ano!
Na následující prohlídky jsme se museli rozdělit na dvě skupiny. Přece jenom 43 lidí je moc. Jedna skupinka šla na prohlídku sv. Víta a kostela sv. Jiří s ostatky sv. Ludmily. Co nás nejvíc zajímá? “A uvidíme ji aspoň?”
Druhou skupinku čeká prohlídka reprezentačních prostor. Procházíme chodbami, kudy chodí státní návštěvy, stojíme např. v býválé pracovně prezidenta Masaryka nebo v kinosále odkud se vysílají tiskové konference z Hradu.
Poté, co se vystřídáme v prohlídkách, nás ještě čeká Zlatá ulička a po Starých zámeckých schodech míříme do Senátu.
Prohlídku Valdštejnského paláce zakončujeme ve Valdštejnské zahradě odkud nás už tradičně vyhání déšť.
Než se navečeříme počasí se umoudří a tak můžeme vyrazit na večerní program. Václavské náměstí. Po důležitých informacích u sochy sv. Václava (komentáře k prvnímu návrhu společné fotografie se nedají publikovat) máme konečně rozchod. Sraz za hodinu dole. Každý čas využívá po svém. Někteří ještě plní svá bříška ve fast foodech, jiní vyprazdňují peněženky nákupy různých suvenýrů.
Na srazu jsme kupodivu včas. Ještě pár fotografií a hurá na hotel. Jsme unavenější než včera, snad budeme spát.
Další den plný zážitků je za námi.

 

Nejvíce nás zajímá: 1. Jak se staví jeřáb.

                                  2. Kdy dostaneme rozchod.

                                  3. Ne, co nás čeká dnes, ale co budeme dělat zítra.

                                  4. Co bude k večeři  

                                  5. Jestli dostaneme rozchod na hotelu. (pozn. chceme se navštěvovat)

Vzkazy:

Dobrí den, paní ucitelko. Celé naši třídě, se po vás moc stýská. A doufáme, že to ten týden vidržíte. Waše 8.B

Zdravíme všechny učitele, rodiče a žáky. Je to tady suprovní. Všichni jsou tady super. Škoda, že tady nemůžete být s námi. 8.A

 

PS: Tak už víte, co mají společného?

 

Nejnovější příspěvky
Archivy