Tajemství hradu Wartnov

Zvážili jsme své fyzické možnosti a zajeli raději autobusem do Úvalna. Pěší túra začala právě odtud. Nezapomněli jsme vyšlapat do kopce na rozhlednu. Rozhledna otevřená pro veřejnost nebyla, ale krásný pohled na krajinu nám to vynahradil.

Zvážili jsme své fyzické možnosti a zajeli raději autobusem do Úvalna. Pěší túra začala právě odtud. Nezapomněli jsme vyšlapat do kopce na rozhlednu. Rozhledna otevřená pro veřejnost nebyla, ale krásný pohled na krajinu nám to vynahradil. Nejdříve jsme se doslova „osprchovali“ spreji proti klíšťatům a jiné havěti. Po krásném pohledu z výšky na celé okolí jsme se vydali na další cestu. Jít alejí mezi poli bylo příjemné a slunce nám svítilo k dobré náladě. Někteří si pozpěvovali, jiní fantazírovali a předváděli cestou bojová umění nebo trhali luční kytky pro maminky, ostatní si jen tak povídali nebo se ptali, kdy už tam budeme.
Neměli jsme kam spěchat, chtěli jsme si vše pořádně užít. Poznávali jsme rostliny, hmyz nebo ptáky. Občas jsme litovali, že jsme si nevzali malý poznávací atlas. Když se před námi otevřel pohled na rybník Pocheň, všichni se rozběhli, aby byli co nejblíže k vodě a zahlédli nějakou rybičku, byli jsme vděční i za pulce. Už jen kousek a můžeme odložit batohy. Teď nás čeká cesta na zříceninu hradu Wartnov, cíl nebyl daleko. Prozkoumali jsme tajemná místa, povídali jsme si o historii. …a ještě najít poklad, bez toho to přece nejde. Na poklad všichni netrpělivě čekali. Našli – nenašli? Našli. Každý si v pokladu našel to své. Ještě než jsme odcházeli ověšeni šperky, náhrdelníky, prsteny a jinými předměty, objevili jsme šnečí horu. Když na ní přineseme šnečka, splní se nám přání. To už si necháme pro sebe.
Pak už nás čekal opékačka, ježdění na vodních kolech „nanečisto“ a zábava, ta jde v krásné přírodě sama. Každý si našel to své. Po horkém odpoledni se nám hodily studené zmrzliny. Cesta zpět ubíhala rychle. Na cestě k autobusu jsme ještě potkali celé stádo pasoucích se krav, na které jsme se nemohli vynadívat. Už je čas jet domů.

 

Bokischová L, Gebauerová D. 3. a 6. odd. ŠD

Archivy