Předvánoční „sádrování“

Nechystáme se na předvánoční úklid, ale připravujeme se na Vánoce. Sádra je v poslední době velmi oblíbená na výrobu vánočních dekorací. My se v prvních třídách se sádrou teprve seznamujeme. Používáme zpočátku hotové výrobky, které nám někdo vyrobí.

Nechystáme se na předvánoční úklid, ale připravujeme se na Vánoce. Sádra je v poslední době velmi oblíbená na výrobu vánočních dekorací. Nezadá si s drahými materiály. V mnoha případech je i bez problémů nahradí. Můžeme vytvořit různé hladké i ozdobné tvary, dvojrozměrné a trojrozměrné předměty. Je cenově nenáročná. Využijeme krabičky nejen z bonboniéry, kolekce, různé plastové kelímky nebo bábovičky z pískoviště. Odlitky můžeme nejen barvit různými barvami, ale také lakovat, „sprejovat“, a také olepovat „vším“, co nás napadne

Víte, že sádra je uměle vyráběný materiál širokého použití. V přírodě se vyskytuje jako minerál bassanit. Sádra se vyrábí termickým rozkladem sádrovce takzvaným vařákovým způsobem při 130-150 °C. Materiálem pro výrobu může být také odpad po odsíření spalin z tepelných elektráren (energetický sádrovec). Má všestranné využití ve stavebnictví, při drobných opravách v domácnosti, na instalatérské práce, opravy omítek, při výrobě kopií různých předmětů (zubní lékařství) atd. Pro stavební účely se ze sádry vyrábí sádrokarton a sádrovice, což je sádrová příčka.

My se v prvních třídách se sádrou teprve seznamujeme. Používáme zpočátku hotové výrobky, které nám někdo vyrobí. Proto jsme si pozvali paní Lasovskou, které má velké zkušenosti i při práci s dětmi. Využili jsme barvy, třpytky, bambulky i jiné drobné dekorace. Hodina a půl intenzivní práce se vyplatila. Při seznamování se sádrou nám již několik let pomáhá babička Simonky z 5.b. Prožili jsme krásné odpoledne a každý si odnesl své poklady domů
Do výroby se pustíme možná až příští rok. Teď to necháme na Vás. …a přitom můžete přibrat i ten vánoční úklid. Hezké Vánoce!

text a foto: Bokischová L., 6.odd.ŠD

Nejnovější příspěvky
Archivy