Jaké je být půl roku „Asiatem“…

…přednesl žákům 2. stupně mladý cestovatel a dobrodruh Lukáš Matějček, který zavítal na naši školu dne 27. 1. 2017. Před několika lety se, coby naprosto čerstvý maturant, vydal na vlastní pěst na půlroční cestu po Nepálu a Indii.

…přednesl žákům 2. stupně mladý cestovatel a dobrodruh Lukáš Matějček, který zavítal na naši školu dne 27. 1. 2017.
Před několika lety se, coby naprosto čerstvý maturant, vydal na vlastní pěst na půlroční cestu po Nepálu a Indii. Své vyprávění, spojené s vlastními fotografiemi a krátkými videi, zaměřil na dobrodružství, která v těchto dvou zemích zažíval, ať již se jednalo o jeho výuku dětí ve škole v zapadlé nepálské vesnici (kde je mj. naučil českou státní hymnu) a s tím související několikaměsíční život s místními obyvateli, či svérázné cestování Indií od severu k jihu (třeba na střeše autobusu), návštěvu významných kulturních míst či úchvatné krajiny, a to rovněž pěšky, na kole bez převodů či na malém skútru.

Žáci mohli z jeho vlastních zážitků nahlédnout na zcela odlišnou mentalitu obyvatel Nepálu a Indie, kde se sice žije stejně a přeci jinak, než v České republice. Mohli na fotografiích a videích uvidět nádheru majestátné nepálské krajiny, ovšem kontrastující (v porovnání s naší zemí) s chudobou zdejších lidí, stejně tak i rozdíl mezi čistou, půvabnou krajinou čajových plantáží na jihu Indie v kontrastu se špínou a chudobou chudinských čtvrtí velkých indických měst apod.

Cestopisné vyprávění Lukáše Matějčka bylo jiné, než standartní většinové cestopisy zaměřující se na strohé předávání běžných informací o daných zemích. Ve svém vyprávění naopak ukázal, jaké úžasné dobrodružství, příjemné chvíle, ale i nástrahy mohou cestovatele v těchto zemích potkat.

Text: Jiří Šiffner, foto Karel Handlíř

Archivy